Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Za mala i mikro poduzeća 42,5 milijuna eura

Za mala i mikro poduzeća 42,5 milijuna eura

U sjedištu Europske investicijske banke u Luxembourgu održan je niz sastanaka između delegacija Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i HBOR-a s predstavnicima Europske investicijske banke s ciljem daljnjeg unaprjeđenja međusobne suradnje. EIB je uključen u provedbu Europskih i strukturnih investicijskih fondova putem zajma za osiguranje nacionalnog sufinanciranja za provedbu projekata te se razgovaralo o povećanju sredstava za  ovu namjenu. Osim toga, tijekom sastanka su razmatrane i mogućnosti suradnje na projektima socijalne i obrazovne infrastrukture, kao i provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Ministrica Žalac sastala se i s potpredsjednicima Europske investicijske banke, Dariom Scannapiecom i Vazilom Hudákom, a jedna od najvažnijih tema bili su daljnji koraci vezani uz uspostavu ESIF Fonda rizičnog kapitala za inovativna mikro i mala poduzeća ukupne vrijednosti 42,5 milijuna EUR. Ovaj se financijski instrument smatra izuzetno važnim radi osiguranja do sada nedostatnih sredstava za financiranje inovativnih poduzeća s visokim potencijalom rasta, a provedba programa očekuje se tijekom 2019. godine.

Uz to, održan je i koordinacijski sastanak V4+4 skupine koju čine Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska zajedno s pridruženim članovima, Bugarskom, Hrvatskom, Rumunjskom i Slovenijom.  Članovi skupine su se složili kako je pred Europskom unijom veliki izazov i naglasili važnost zadržavanja Kohezijske politike kao glavne investicijske politike u svim regijama, ali i potrebu pojednostavljivanja i harmoniziranja pravila i procedura kako bi ju učinili fleksibilnijom.

 „U potpunosti nam je jasno kako očuvanje dosadašnje razine financiranja kohezijske politike zahtijeva određene ustupke. U tom kontekstu, spremni smo razmotriti povećanje uplata u proračun EU, ali  to povećanje svakako treba biti podijeljeno između svih država članica proporcionalno razinama njihovog ekonomskog razvoja.“, naglasila je ministrica Žalac.

 

Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU