O nama / Predsjednik

Predsjednik Hrvatske zajednice županija je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije. 

Danijel Marušić rođen je u Prnjavoru 1972. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Prnjavoru, a veterinu studirao u Zagrebu na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te stekao akademsko zvanje doktor veterinarske medicine. Stručno usavršavanje nastavio je na Poslijediplomskom doktorskom studiju na Veterinarskom fakultetu Zagreb, stekavši 2017. godine titulu doktora znanosti.
Nakon završenog fakulteta zaposlio se u mljekari „Slavija" Staro Petrovo Selo na poslovima voditelja proizvodnje, a nakon toga u Veterinarskoj ambulanti „Dorić" u Svilaju. 2007. dolazi u tvrtku „Sloboština" d.o.o. u Okučanima na mjesto direktora. Sudjelovao je na lokalnim izborima za izbor člana Općinskog vijeća Okučani i na konstituirajućoj sjednici izabran je za predsjednika Općinskog vijeća koju je dužnost obnašao volonterski 4 godine.
Na izborima za Županijsku skupštinu u mandatnom razdoblju 2005-2009. izabran je za člana Županijske skupštine, a u siječnju 2008. godine jednoglasnom odlukom svih vijećnika izabran je na dužnost župana Brodsko-posavske županije do isteka mandatnog razdoblja. Na prvim neposrednim izborima velikom većinom birača Brodsko-posavske županije u svibnju i lipnju 2009. izabran je na dužnost župana, te ponovno na lokalnim izborima 2013., 2017. i u svibnju 2021. Završio je Političku akademiju Hrvatskog državnog zavjeta, od 4. do 22. lipnja 2012. godine sudjelovao je u International Visitor Leadeship programu u Americi. U rujnu 2012. je imenovan za člana izaslanstva promatrača u Odboru Regija Europske unije, a od 1.srpnja 2013. član je hrvatskog izaslanstva Europskog odbora regija, ponovno imenovan odlukom Vlade RH i potvrđen na sjednici Vijeća ministara EU-a za mandatno razdoblje 2020.-2025.