Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Poziv na okrugli stol "Antikorupcija i transparentnost u javnoj upravi"

Poziv na okrugli stol "Antikorupcija i transparentnost u javnoj upravi"

Hrvatska zajednica županija u suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) organizira okrugli stol "Antikorupcija i transparentnost u javnoj upravi" koji će se održati u petak, 8. prosinca u Gradskoj vijećnici u Zaprešiću s početkom u 9.30 sati.

Korupcija predstavlja društveno neprihvatljivu pojavu koja izravno ugrožava ljudska prava, razara moral te ugrožava stabilnost i gospodarski napredak države. Osim što je u suprotnosti s pozitivnim zakonskim propisima, ona predstavlja i devijaciju temeljnih društvenih načela. Stoga borba protiv korupcije predstavlja osnovni preduvjet za razvoj otvorenog i demokratskog društva. Međunarodni dan borbe protiv korupcije (9. prosinca) je jedinstvena prilika da se razmisli o njezinom štetnom utjecaju i načinu sprječavanja.

Neke od pitanja koja će sudionici dotaknuti ovom raspravom tiču se učinkovitih alata u borbi protiv korupcije u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, koje su to najkorumpiranije profesije, što sve utječe na razvoj korupcije, gdje po pitanju zastupljenosti korupcije vide Hrvatsku za deset godina, itd.

Okrugli stol moderirat će dr.sc. Senada Šelo Šabić, a sudjelovat će:

- dr.sc. Igor Klopotan, Sveučilište Sjever

- dr.sc. Renato Matić, Hrvatski studiji

- Tomislav Matoc, Ministarstvo pravosuđa

- Duje Prkut, GONG

Okrugli stol jedna je od aktivnosti projekta „Anti-corruption and transparency in public administration training for trainers and students“ financiranog od strane Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj u sklopu Programa malih potpora (Small Grants Program). U suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose IRMO, Hrvatska zajednica županija će ovaj projekt provoditi do 29. rujna 2018. godine. Tema projekta je antikorupcija s posebnim naglaskom na studente koji će tijekom ovog jednogodišnjeg projekta učiti o antikorupciji i transparentnosti u javnoj upravi. Kako u srednjim školama i fakultetima ne postoji predmet ili tematska cjelina koja bi se bavila ovom problematikom, ovim će projektom biti educirani profesori koji bi željeli u svoj program uvrstiti i dio o korupciji. Profesorima će trodnevni trening na ovu temu održati istaknuti američki stručnjak iz područja antikorupcije Eric M. Uslaner.

Za sudjelovanje na okruglom stolu možete se prijaviti na sljedećem linku: https://goo.gl/forms/vy4PhYFyIIYzqdRQ2