Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Vukovarsko-srijemska županija pomaže kupnjom domaćih proizvoda OPG-ova za najpotrebitije

Vukovarsko-srijemska županija pomaže kupnjom domaćih proizvoda OPG-ova za najpotrebitije

Umjesto uskrsnica svojim djelatnicima, Županija se uključila u gospodarsko-humanitarnu akciju. U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Vinkovcima započela realizacija gospodarsko-humanitarne akcije, kojom Vukovarsko-srijemska županija nastoji barem djelomično ublažiti posljedice pandemije koronavirusa u sektoru poljoprivrede i s njom povezanih djelatnosti, a istovremeno i pomoći socijalno ugroženim kategorijama naših sugrađana.

Putem donacije prehrambenih artikala, proizvedenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima naše županije, nastoji se pomoći našim malim proizvođačima i gospodarstvenicima da, u uvjetima poremećenih odnosa na tržištu, ostvare barem dio planiranih prihoda, te hrana, osobito sezonskog i ograničenog roka uporabe, dođe do onih kojima je životno potrebna.

Osim donacije socijalno ugroženim stanovnicima naše županije, dio proizvoda će se putem Crvenog križa i Caritasa usmjeriti i prema stradalnicima  nedavnog potresa u Zagrebu.

Cijela akcija  odvija se uz financijska sredstva Vukovarsko-srijemske županije, u ukupnom iznosu oko 500.000 kuna, te uz posredovanje Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije, a operativni dio posla oko organizacije, otkupa, prijevoza i distribucije proizvoda obavlja Agro-klaster d.o.o.

U navedenu akciju uključile su se i ustanove te trgovačka društva, kojima je osnivač Vukovarsko – srijemska županija.

Donirani proizvodi, kao što su: suhomesnati proizvodi, domaći sir, povrće, jaja, voćni sokovi, tjestenina, orašasti plodovi i slično, otkupljeni su od dvadesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a zajedničkom koordinacijom Vukovarsko-srijemske županije i Agro-klastera d.o.o. , nastojati će se i ubuduće kroz ovakve, ali  i druge aktivnosti, pomoći  osobito „malim“ proizvođačima i poduzetnicima kako bi eventualne tržne viškove plasirali do krajnjeg kupca.

Župan Božo Galić tom prigodom je rekao: "U ovoj teškoj situaciji kada se borimo protiv pandemije koronavirusa, u kojoj se teško plasiraju poljoprivredni proizvodi, želimo na ovaj način pomoći našim proizvođačima domaće hrane da svoje viškove ipak distribuiraju i ostvare dio prihoda za svoj rad, a time ujedno pomoći i najpotrebitijima s donacijom hrane od naših vrijednih OPG-ova. "