Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Tajništva nacionalnih izaslanstava Odbora regija i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti o nadolazećim aktivnostima u europskim asocijacijama

Tajništva nacionalnih izaslanstava Odbora regija i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti o nadolazećim aktivnostima u europskim asocijacijama

Ususret obilježavanju 30 godina lokalne demokracije u Hrvatskoj kroz 2023. godinu, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić održao je 19. srpnja sastanak s nacionalnim koordinatorima izaslanstava u najvažnijim europskim asocijacijama za lokalnu i regionalnu samoupravu – Europskog odbora regija i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

Europski odbor regija (OR) glas je regija i gradova u Europskoj uniji (EU). Predstavlja lokalne i regionalne vlasti iz cijele Europske unije i savjetuje u vezi s novim zakonskim propisima koji utječu na regije i gradove, a to je 70 % cjelokupnog zakonodavstva EU-a. Misija Europskog odbora regija je uključiti regionalne i lokalne vlasti u europski proces donošenja odluka i time potaknuti građane na veće sudjelovanje. Hrvatsko izaslanstvo broji devet članova, a nacionalni koordinatori su Luka Vidak iz Dubrovačko-neretvanske županije i Marko Ercegović iz Udruge gradova u Republici Hrvatskoj.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti je, s druge strane, savjetodavno tijelo Vijeća Europe koje predstavlja lokalne i regionalne vlasti. Jedna od njegovih najvažnijih zadaća jest promicanje lokalne i regionalne demokracije i jačanje prekogranične i međuregionalne suradnje u proširenoj Europi. Također, članovi izaslanstva zaduženi su i za primjenu načela lokalne demokracije navedena u Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi. Nacionalna koordinatorica je Iva Pintauer Šmit iz Hrvatske zajednice županija.

„Kao član Europskog odbora regija znam koliko je važno promicati naše lokalne i regionalne interese na europskoj razini, zbog čega podržavam sve aktivnosti koje će ih dodatno apostrofirati. Sve europske regije dijele slične izazove, što znači da jedino primjenom načela supsidijarnosti, odnosno donošenjem odluka na razini vlasti koja najviše odgovara javnom interesu, možemo utjecati na promjene na svim razinama – regionalnoj, nacionalnoj, europskoj“, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić.

Uz postojeću dobru koordinaciju nacionalnih izaslanstava u europskim asocijacijama, dogovorene su aktivnosti jače promidžbe lokalnih i regionalnih vlasti u Europskom odboru regija, ali i mogućnosti organizacije nacionalnih događanja.