Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Sve hrvatske županije na jednom mjestu:  Izložba Volim svoju županiju stiže u Zadar

Sve hrvatske županije na jednom mjestu: Izložba Volim svoju županiju stiže u Zadar

Uđem nedavno u polikliniku zadarske bolnice i iznenadim se. Na zidovima ‘moja’ izložba. Došlo mi toplo oko srca, obišla sam sve ukrašene hodnike, poravnala sve fotografije koje su otišle mrvu ukrivo, da sve bude kao na izložbi- Pavlovljev refleks i malo OKP-a. Naravno, govorim o laureatima natječaja Volim svoju županiju, za godinu 2018.  – započinje priču o foto natječaju „Volim svoju županiju“ naša fotografkinja svjetska glasa Marija Milin.

Milin je treću godinu zaredom predsjednica stručnog žirija koji odabire najbolje fotografije iz svake hrvatske županije. Priča koja je počela 2016. godine kao pilot projekt Hrvatske zajednice županija, ove je godine nadmašila dosadašnje rekorde s prijavljenih 3 667 fotografija. Dvadeset i jedna najbolja fotografija – po jedna iz svake županije i grada Zagreba, svake godine čini postav putujuće izložbe koja je proteklih godina obišla više od 1000 kilometara, od Osijeka sve do Dubrovnika. Po završetku ovogodišnjeg natječaja, Hrvatska zajednica županija donijela je odluku o donaciji izložbe jednoj od ustanova u županiji čiji su građani bili najaktivniji. Broj prijavljenih fotografija s područja Zadarske županije iz godine u godinu raste, zbog čega je poliklinika Opće bolnice u Zadru bila logičan izbor.

Voljela bih da i ovogodišnje fotografije vesele ljude na nekoj sličnoj lokaciji. Željela bih da je smisao ove izložbe, da njena zadnja, trajna postaja bude slična ovoj. Dio sam ovog projekta, i to vrlo rado, i sve mi je draži, a  svoju funkciju nazvala bih umjetničkim direktorom, stručnim selektorom, iako me zovu šefica žirija. Nije lako odabrati dvadesetak fotografija između sve više njih, ove godine gotovo 4000. Ta brojka govori o nečemu, a to je da ljudi gledaju oko sebe, svjedoče ljepoti svoje zemlje/županije, i možda na kratko vrijeme, zauzeti i obuzeti time, zaboravljaju na neke druge, manje lijepe stvari. Neki od njih nisu umjetnici, ne znaju oblikovati svoje aspiracije, ali neki to prilično uspješno rade, i tome mi svjedočimo iz godine u godinu, gledajući te naše izložbe, nastavlja Milin.

Nagradu za najbolju fotografiju ove je godine odnio Božan Štambuk iz Splitsko-dalmatinske županije, slijede ga braća Kapović iz Dubrovačko-neretvanske županije i Matej Snopek iz Osječko-baranjske županije.

Nakon otvorenja u Šibeniku u svibnju, Zadrani će ovoga petka, 2. kolovoza u 10 sati, u atriju palače Cedulin imati priliku razgledati najbolje ovogodišnje radove. Izložba ostaje u Zadru do konca kolovoza, kada kreće na svoj put prema kontinentu. 

"Odlazak" autora Marina Marasa, najbolja fotografija iz Zadarske županije