Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Održana sjednica saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije
  • Održana sjednica saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije
  • Održana sjednica saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije

Održana sjednica saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije

Sjednica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Hrvatskog sabora održane je u srijedu 11. prosinca s temom „Analiza dosadašnjeg stanja i prijedlozi za poboljšanje provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova“ . Uz predsjednicu Odbora Branku Juričev – Martinčev i članove Odbora sjednici su prisustvovali i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Mladen Pavić, pomoćnica ministra i glavna državna rizničarka Ivana Jakir Bajo sa suradnicima i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Uz njih raspravi se priključila i ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi Matilda Copić te predstavnici Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Predstavnica Hrvatske zajednice županija Marija Dević, voditeljica Odjela za opće, pravne i financijske poslove Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije istaknula je kako je nužno nastaviti pregovore s Komisijom kako prijedlozi za novo financijsko razdoblje ne bi išli na štetu regionalne i lokalne samouprave.

Smanjivanje sredstava za Kohezijsku politiku dovelo bi u pitanje temeljnu misiju Europske unije, a to je smanjivanje razlika u razvijenosti njezinih regija i država članica. Isto tako je neprihvatljivo da se promijene uvjeti sufinanciranja kao i da se skraćuju rokovi provedbe projekata s N+3 na N+2. Zaključeno je i kako je nužno pojednostaviti procedure, ojačati kapacitete Ministarstva i potpornih institucija kao i regionalnih koordinatora za sve mogućnosti koje ne donijeti nova financijska omotnica.