Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
  • Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
  • Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje Vukovar se danas prisjeća najtežeg dana Domovinskog rata kada je 1991, nakon 87 dana otpora, 18. studenog slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne jedinice počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu.

Na središnjem dijelu obilježavanja sudjelovali su, uz brojne visoke dužnosnike i hrvatski župani, kao i predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić. Kolona sjećanja je, već tradicionalno, krenula vukovarskim ulicama od dvorišta vukovarske bolnice, gdje je poslije dvije pandemijske godine ponovno održan prigodni program, do Memorijalnog groblja kako bi se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poklonili žrtvi Vukovara.

Vijence je podno spomen-obilježja položilo i svijeću upalilo izaslanstvo hrvatskih branitelja grada Vukovara predvođeno posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem. Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća počast žrtvi Vukovara odalo je i izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandokovićem i Vlade na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem. Vijence je položilo i svijeće zapalilo i izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu s županom Damirom Dekanićem i Grada Vukovara koje je predvodio gradonačelnik Ivan Penava. Također, vijenac su položili i župani svih hrvatskih županija i izaslanstvo Hrvatske zajednice županija na čelu s predsjednikom Danijelom Marušićem. Molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit dok je svetu misu za sve žrtve iz Domovinskog rata predvodio mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup.