Slider Image

Zadarska županija

Županijska smotra literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva učenika srednjih škola Lidrano 2024.

29.02.2024 10:45
Županijska smotra literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva učenika srednjih škola Lidrano 2024.

Ovogodišnja županijska smotra literarnog, novinarskog i dramsko-scenskog stvaralaštva učenika srednjih škola LiDraNo 2024. održana je u srijedu, 28. veljače u Centru za kreativne industrije Inovacija Zadar.

Četvrtu godinu zaredom organizirala ju je Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola čija je ravnateljica, Zdenka Sršen Juričević zahvalila pročelniku Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivanu Šimuniću, koji je smotru otvorio, na pokazanom razumijevanju i pruženoj potpori.

Ova manifestacija okuplja neosporno talentirane i kreativne mlade ljude umjetničkih sklonosti koji uz podršku mentora kroz umjetnost pridonose očuvanju hrvatskog jezika i književne baštine.

Predstavljen je niz tematski i stilski raznolikih literarnih radova pisanih na standardnom jeziku i čakavskom narječju. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Doroteja Kamber Kontić, Slavica Vrsaljko i Branimir Čakić predložilo je literarne radove učenika iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, Gimnazije Jurja Barakovića i dva rada iz Klasične gimnazije Ivana Pavla II. za Državnu smotru.

U kategoriji novinarskog stvaralaštva sudjelovali su učenici sa samostalnim novinarskim radovima, pet školskih listova (Spektar novi, Bolji svijet, Stručak, Spužva, Kuverta) i dvije radijske emisije (Jedan od nas, Vatromet taštine.) Članovi Prosudbenog povjerenstva novinari Kristina Tartaro, Šime Ćurko i Filip Matijević za daljnje predstavljanje na državnoj razini predložili su samostalne novinarske radove dva učenika iz Strukovne škole Vice Vlatkovića i rad učenice iz Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole.

Uz te radove, na Državnoj smotri Lidrano 2024., sudjelovat će četiri školska lista: „Spužva“ Gimnazije Vladimira Nazora, „Bolji svijet“ Klasične gimnazije Ivana Pavla II., „Stručak“ Strukovne škole Vice Vlatkovića i „Spektar novi“ iz Prirodoslovno-grafičke škole. Na Državnu smotru upućene su obje radijske emisije, radijska emisija Gimnazije Vladimira Nazora i emisija Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole.

Kod dramsko-scenskog izričaja na pozornici su se smjenjivali pojedinačni i skupni scenski nastupi. Vrlo detaljan i nadasve za budući rad koristan osvrt izvođačima dali su članovi prosudbenog povjerenstva Vinko Radovčić, Maja Šimić, Josip Mihatov na čelu s državnom izbornicom Barbarom Rocco. Svoju priliku za nastup na Državnoj smotri dobila je učenica Marija Harangozo – Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića (mentorica Sanja Mrkić) i Mia Cikota učenica Klasične gimnazije Ivana Pavla II. (mentorica Mirela Zubčić). Kao skupni dramsko-scenski nastup izabran je nastup učenika Gimnazije Vladimira Nazora – učenice: Zola Ušalj, Mihaela Marcelić i Mišel Tišma (mentorica Ivana Brković Pichler).

Darovitost i originalnost naših srednjoškolskih učenika došla je do izražaja uz mentore koji im nisu branili snove već su im omogućili da sanjaju i snovima razgrću oblake upravo onako kako je to kroz stihove rekla naša čuvena pjesnikinja Vesna Parun. „Ne brani mi snove, njima razgrćem oblake.“

U svakom slučaju njihov trud i želju za kreativnim izražavanjem valja i nadalje poticati i njegovati kako bi pisana i govorena riječ i dalje uljepšavale našu stvarnost.

 

Vidi izvornu objavu