Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Županjci obilježili Svjetski dan zaštite okoliša

Županjci obilježili Svjetski dan zaštite okoliša

„Za ljepšu i čišću Županju“ naziv je velike akcije kojom su brojni Županjci, od osnovnoškolaca do onih starijih, obilježili Svjetski dan zaštite okoliša. Njih više od 100 sudjelovalo je u čišćenju i uređenju okoliša uz rijeku Savu kako bi podignuli svijest o važnosti očuvanja prirode te odgovornoga odlaganja ambalažnoga i drugoga otpada.

Pod geslom „Očistimo smeće jer se samo očistiti neće“ akcija je provedena na šest kilometara širokome području uz savski nasip na potezu od Sladorane do gradskoga izletišta Poloji, a uključila je i izletište Virovi te lovačku kuću „Gaj“. Akciju je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Županje pokrenula Lovačka udruga „Gaj“ uz potporu tvrtke Coca-Cola, koja je svim sudionicima osigurala opremu za čišćenje. U akciji su se organizatorima pridružili članovi ribolovnoga društva „Sava“ i Konjogojske udruge „Stari Graničar“, učenici Obrtničko-industrijske škole, polaznici osnovnih škola „Mato Lovrak“ i „Ivan Kozarac“ te ostali Županjci, a Čistoća Županja pobrinula se za odvoz prikupljenoga otpada.

Akcija čišćenja održala se u sklopu društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora, koji Coca-Cola uz potporu Hrvatske zajednice županija u Hrvatskoj provodi poticanjem i podržavanjem akcija čišćenja hrvatskih obala u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva.

„U Coca-Coli svjesni smo općega problema onečišćenja okoliša plastičnom ambalažom. Stoga neprestano tražimo nove načine da očuvamo prirodna bogatstva i pridonesemo čistoći okoliša. Sretni smo da su to prepoznali i Županjci, koji su sudjelovali u ovoj akciji podižući svijest da ambalažu treba pravilno odlagati, a ne bacati u okoliš.“, izjavila je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC za poslovnu jedinicu Adria.

Mirko Bačić, direktor Ureda Turističke zajednice grada Županje kao suorganizatora akcije, naglasio je: „Veseli me što se ovoliko naših sugrađana odazvalo akciji kojoj je cilj zaštita rijeke Save i mjesnih prirodnih bogatstava, ne samo kako bi u čišćemu i ljepšemu okolišu mogli uživati samo Županjci, nego i sve veći broj turista koji prepoznaje izvornost i blagodati slavonskoga kraja. Pozivam i druge udruge širom Slavonije da se uključe u ovaj projekt jer ovakvim ekološkim akcijama zajednički pridonosimo rješavanju problema onečišćenja i očuvanju vodnih bogatstava i obala ne samo ovdje, nego i u cijeloj Hrvatskoj.“

U projekt Od izvora do mora može se uključiti svaka udruga civilnoga društva koja u svojoj zajednici želi potaknuti i organizirati akcije čišćenja s građanima jednostavnom prijavom putem mrežne platforme.Coca-Cola će opremom za čišćenje i podrškom komunalne tvrtke u odvozu otpada podržati 15 takvih akcija čišćenja do kraja listopada, a nositelji će najuspješnijih akcija tijekom kojih se prikupi najveća količina otpada po sudioniku na kraju ovogodišnjega ciklusa projekta biti nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5000 kuna.