Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Žaklina Marević: "Još uvijek se osjeti nedostatak žena u politici"

Žaklina Marević: "Još uvijek se osjeti nedostatak žena u politici"

Žaklina Marević, zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije, odgovorila nam je na par pitanja o položaju žena u politici u Hrvatskoj:

1. S kakvim se izazovima političarke susreću u Hrvatskoj, a s kojima se možda ne bi susretale u drugim zemljama Europske Unije?

Još uvijek se osjeti nedostatak žena u politici, te samim time i neadekvatna zastupljenost i „osamljenost“ na pojedinim političkim događanjima. Sustavna briga o poziciji političarki u svim segmentima, možda bi dovela i  do većeg broja žena u politici. Danas smo svjedoci činjenice da postoje kvote žena na izbornim listama, ali pitanje je koliko one budu ispunjene. Nažalost, u pojedinim primjerima bez obzira na stranački predznak čak nije niti stvar volje vodstva stranke nego jednostavno nemogućnosti jer ne bude žena zainteresiranih za bavljenje tim prvenstveno časnim poslom.

U Finskoj primjerice, praktično cijelu Vladu, odnosno najvažnije resore sačinjavaju mlade žene. To je jedan progresivan i pozitivan primjer, iako smatram da uz elan mladosti na tako važnim pozicijama mora postojati i iskustva.

2. Smatrate li da se pozicija žena u politici poboljšava u odnosu na protekle godine ili je sve teže pronaći ravnotežu poslovnog i privatnog života?

Čini mi se da je broj žena dugi niz godina jednak, možda uz vrlo mala odstupanja, no svakako je jedan od razloga nedovoljnog broja žena u politici teža uspostava ravnoteže između privatnog i poslovnog. Hrvatska je većinom tradicionalna sredina i sukladno tome žene su dobrim dijelom preuzele i četiri, a ne samo tri kantuna kuće. U takvim okolnostima teško je pronaći vremena za otisnuti se u političke vode, ali nije nemoguće. Osobno smatram kako se to može uskladiti i vjerujem da svojim primjerom to pokazujem. Moja djeca su sada odrasla i na fakultetima, ali nisam ni ja u politici od jučer. Obitelj mi je naravno na prvom mjestu i ona je vrlo važna i za moje političko djelovanje. Da nemam njihovu potporu, kako bih se bavila poslom zamjenice župana čiji je primarni cilj utjecati na živote velikog broja ljudi?

3. Zašto se samo ženama nameće pritisak stvaranja poslovnog i privatnog balansa?

Upravo stoga što žena brinući o obitelji teško može pojednostaviti pristup poslovnom i privatnom, osim ukoliko nije slobodna i bez obiteljskih obveza. No kako sam rekla to nije nemoguće uz potporu vaših bližnjih. Moram istaknuti i kako u današnje vrijeme mladi muškarci preuzimaju poslove koji su dugo smatrani 'tradicionalno ženskim', barem što se tiče vlastitih kućanstava. Mislim da će se u dogledno vrijeme stvari mijenjati na bolje.

4. Kako podzastupljenost žena na rukovodećim pozicijama utječe na politiku i društvo općenito?

Smatram da bi veći broj žena na rukovodećim pozicijama jačao sustav, jer žene gledaju s  jačim osjećajem na cjelokupno društvo. Uzmite za primjer jedan razgovor za posao. U našem društvu sve više jača svijest o tome što su prikladna, a što potpuno neprihvatljiva pitanja poput ''Razmišljate li o obitelji?'' i slično. Iako muškarac danas neće dobiti takvo pitanje, sve manje je takvih sramotnih primjera jer smo mi same ojačale i poslale snažnu poruku što je ispravno, a što ne! Žene na rukovodećim mjestima zorno pokazuju da je privatni i profesionalni život itekako moguć, a nije zanemariva činjenica da muški i ženski mozak, tako reći ne razmišljaju isto. Perspektiva rješavanja nekog problema sa ženskog pogleda često bude nešto što jednom muškarcu ne bi nikada palo na pamet.

5. Koji biste savjet dali mladim ženama zainteresiranima za politiku?

Žena u politici je borac! Ukoliko se odlučuju za taj korak moraju biti čvrste i imati veliku i bezuvjetnu potporu obitelji, jer jedino tako mogu ići naprijed i djelovati kvalitetno na svom političkom putu. Moraju biti svjesne da ulaze u jedan, uvjetno rečeno, muški klub i da će se morati nametnuti kako bi pokazale svoje kvalitete. To je teži put, ali kada jednom to naprave nitko im ne može osporiti njihove uspjehe.

Hrvatska zajednica županija kontinuirano radi na promicanju ravnopravnosti (Mi možemo jednako, Re-kreiraj posao i život za žene i muškarce, Žene u politici), a ovogodišnji domaćin okupljanja žena u lokalnoj i regionalnoj politici bit će Istarska županija u čijoj su izvršnoj vlasti čak dvije zamjenice župana  - Sandra Ćakić Kuhar i Giuseppina Rajko. Okupljanje će se održati u Poreču od 4. -6. studenog, za više info se možete obratiti na: tajnistvo@hrvzz.hr.