Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Varaždinskoj županiji 20 milijuna kuna EU novca za energetsku obnovu

Varaždinskoj županiji 20 milijuna kuna EU novca za energetsku obnovu

U Varaždinskoj županiji počinje veliki ciklus energetske obnove javnih objekata EU novcem. Tako je svečano dodijeljeno prvih 20 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za osam projekata energetske obnove. 

Tijekom srpnja bit će otvoreno šest gradilišta, a to je samo početak budući da je riječ o prvom valu dodjele EU novca. Županija je prijavila ukupno 16 projekata energetske obnove javnih zgrada, u koje će ukupno biti uloženo 174 milijuna kuna

U prvom valu EU novac u iznosu od 20 milijuna kuna dodijeljen je za zgradu Vodotornja, zgrade Psihijatrije i Poliklinike u krugu Opće bolnice Varaždin te pet škola čiji osnivač je Varaždinska županija. Ukupna vrijednost tih osam projekata je gotovo 40 milijuna kuna.

Pritom je najviše novca, 6,4 milijuna kuna, za Vodotoranj, koji će napokon biti obnovljen. Ukupna vrijednost tog projekta je 13,9 milijuna kuna.

"Kad su u pitanju škole, idući se mjesec otvara šest gradilišta, a u rujnu preostala četiri. Naime, za energetsku obnovu smo prijavili ukupno deset škola, a svi projekti su odobreni i čekamo ugovore za preostalih pet obrazovnih ustanova. Ovim projektima se ne ulaže samo u energetsku obnovu, koja rezultira značajnim uštedama na energentima, nego se indirektno ulaže u obrazovanje, kao i u zdravstvo. Značajno se poboljšavaju uvjeti boravka djece u školama i pacijenata u bolnici. Tu, međutim, nećemo stati, jer u rujnu, za kada je najavljen novi javni poziv, bit ćemo spremni s projektima za još devet škola, ali i s projektima obnove dva objekta Opće bolnice Varaždin u Službi u Klenovniku.", rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

Bespovratna sredstva se dodjeljuju iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, kojima se potiče energetska obnova zgrada javnog sektora s ciljem da se godišnja potrošnja energije za grijanje, odnosno hlađenje smanji za najmanje 50 posto.