Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • U 2018. TZ Varaždinske županije postigla najbolji rezultat u posljednjih osam godina

U 2018. TZ Varaždinske županije postigla najbolji rezultat u posljednjih osam godina

Predstavnici Turističke zajednice Varaždinske županije, predsjednica Natalija Martinčević i direktor Miran Bojanić Morandini, predstavili su 8. siječnja, turističke rezultate Varaždinske županije za 2018. godinu. Iza Turističke zajednice Varaždinske županije je izrazito uspješna godina, što je svakako i rezultat promjena koje su se dogodile u strukturi vođenja TZ-a te je prošlogodišnji rezultat najbolji u posljednjih osam godina. Varaždinska županija ima veliki potencijal za prezentaciju svoje kulturne baštine, gastronomije i drugih ljepota koje je potrebno prezentirati kroz Turističku zajednicu u 2019. godini.

Prema podacima iz sustava evisitor, u 2018. godini na području Varaždinske županije ostvaren je 15 % rast noćenja domaćih turista te rast noćenja od čak 25 % stranih turista u odnosu na 2017. Ukupno je ostvareno 19,45 % više noćenja nego u prethodnoj godini, što je najbolji rezultat u posljednjih osam godina te najbolji rezultat u odnosu na županije u okruženju.

Predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević prezentirala je strategiju razvoja turizma kroz smještajne kapacitete, manifestacije, ciklo turizam i gastronomiju.

- Naš najveći problem su smještajni kapaciteti jer preko 85 % noćenja u susjednim županijama odvija se u toplicama. Upravo iz tog razloga krenuli smo u realizaciju strateških projekata u Varaždinskim Toplicama te osigurali izgradnju Spinalnog centra od 83 milijuna kn 100% iz EU sredstava, obnovu Minerve sa 404 ležaja vrijednosti 73,5 milijuna kn, te projekte Lovrine kupelji i Terma i Konstantinovog doma ukupne vrijednosti 50,5 milijuna kn sredstava iz EU fondova, Varaždinske županije i Minstarstva regionalnog razvoja – istaknula je Martinčević.

U prezentaciji je istaknut i cijeli niz manifestacija koje je u prošloj godini organizirala TZ Varaždinske županije: Bučograda, Županije u malom, Međunarodne izložbe bučinih ulja te preko 20-tak kulturnih, glazbenih, gastronomskih i humanitarnih manifestacija u Atriju Županijske palače koji je u postao središte događanja u našoj županiji. Prezentirana su i iznimno uspješna predstavljanja Varaždinske županije u Trstu, Grazu te Zagrebu. 

- Kuće za odmor s pričom projekt je koji je TZ Varaždinske županije započela u 2017. godini i nastavlja ga razvijati budući da upravo segment pokazuje najveći rast broja noćenja u Županiji. Riječ je o smještaju s visokom kvalitetom usluge, a istovremeno i dodatnom izvoru prihoda za brojne obitelji. Posebna vrijednost projekta jest da se uz relativno mala ulaganja, a kroz osobni odnos između vlasnika i turista, stvara dodatna vrijednost za destinaciju. U svega godinu dana povećani su kapaciteti sa 2.363 na 8.542 ležaja odnosno za visokih 362 %. Ulaganje u tu autentičnu i izvornu priču, odnosno u opremanje i podizanje kvalitete smještaja Varaždinska će županija putem natječaja u 2019. podržati sa 1.000.000,00 kn – naglasio je Bojanić Morandini.

U području cikloturizam postali smo treća Županija u Hrvatskoj koja ima Cyclist mrežu u koju smo uz Ministarstvo turizma uložili 600.000 kuna, a uključeno je 27 objekata u našoj Županiji.

U novu 2019. godinu Turistička zajednica Varaždinske županije zakoračiti će još hrabrije, a predstavnici najavljuju da će to biti godina ulaganja, projekata i sadržaja.

Turistička zajednica ima važnu ulogu, da uz Varaždinsku županiju i lokalnim turističkim zajednicama ali i ostalim dionicima turističkog gospodarstva kreira takvu ponudu koja će biti kreativna, autohtona i konkurentna na turističkom tržištu. Upravo zato u Novoj godini očekuju nas veliki projekti, nastavak financiranja Kuća za odmor, brendiranje Varaždinske županije, manifestacije Županija na dva kotača, Okusi varaždinskog kraja, Najbolje od Varaždinske županije, kao i kulturne rute te brojna događanja i manifestacije.