Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Šibensko-kninska županija: Dovršen projekt energetske obnove zgrade škole u Kistanjama

Šibensko-kninska županija: Dovršen projekt energetske obnove zgrade škole u Kistanjama

U Osnovnoj školi u Kistanjama održana je završna konferencija projekta  „Energetska obnova zgrade OŠ Kistanje", kojoj su uz šibensko – kninskog župana Gorana Pauka, njegove suradnike i ravnateljicu škole Sanju Marasović Stručić, nazočili i zamjenici načelnika Općine Kistanje Borislav Šarić i Roko Antić, predstavnici JU Razvojne agencije Šibensko – kninske županije te nastavnici škole i članovi vijeća roditelja.

„Ovom energetskom obnovom postignut je A energetski razred zgrade škole i smanjena je emisija CO2 za gotovo 85% uz istovremene značajne financijske uštede te se na taj način doprinijelo očuvanju okoliša kao i ravnomjernom razvoju Šibensko – kninske županije“, naglasio je župan Pauk te zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta.

Projekt, započet u kolovozu 2017. godine, pripremila je i provela Osnovna škola Kistanje u suradnji s Razvojnom agencijom Šibensko – kninske županije koja je ujedno sudjelovala i u njegovoj provedbi.

Ukupna financijska vrijednost projekta iznosi 3,6 milijuna kuna od čega je Šibensko – kninska županija iz proračunskih sredstava osigurala gotovo milijun kuna, Europski fond za regionalni razvoj sufinancirao je projekt sa 1,4 milijun kuna dok je Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini sudjelovao sa 1,2 milijuna kuna.

Uspješnom realizacijom projektnih aktivnosti 192 učenika koji pohađaju nastavu u ovoj školi u 16 razrednih odjeljenja dobilo je kompletno energetski obnovljenu zgradu. Toplinski su izolirani vanjski i unutarnji zidovi kao i međukatne konstrukcije, izvršena je zamjena svih otvora vanjske ovojnice zgrade uz zadržavanje elemenata za zaštitu od sunca te je dosadašnja rasvjeta zamijenjena energetski učinkovitijom LED rasvjetom. Uz sve navedeno, postavljena je i sunčana elektrana „OŠ KISTANJE 1“ ukupne instalirane snage 14kW.