Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Radionica o primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama
  • Radionica o primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama
  • Radionica o primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama
  • Radionica o primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama

Radionica o primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama

Hrvatska zajednica županija u suradnji s Uredom povjerenika za informiranje i Karlovačkom županijom organizirala je radionicu na temu prava na pristup informacijama 6. svibnja u Karlovcu.

Raspravljalo se o ostvarivanju prava na pristup informacijama, ulogama službenika za informiranje i proaktivnoj objavi informacija.

O ostvarivanju prava na pristup informacijama govorio je dr. sc. Zoran Pičuljan, Povjerenik za informiranje. Županije su preuzimanjem poslova ureda državne uprave dobile dodatne ovlasti, zbog čega je potreba za transparentnosti naglašenija. Cilj je razgovarati o promjenama koje nas čekaju u provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama i zajedno raditi na proaktivnosti i komunikaciji s onima koji izravno djeluju, ističe Povjerenik.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin podržala je inicijativu Radne skupine za odnose s javnošću Hrvatske zajednice županija za dinamiziranjem suradnje s Uredom Povjerenika za informiranje. Činjenica je da se ne radi o novim propisima, ali praksa je pokazala da je potrebna dodatna razmjena iskustava u provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama. Svi koji radimo u javnom interesu moramo biti vođeni profesionalnošću i sviješću da ga štitimo, rekla je županica.

Zaključeno je da je potrebno organizirati radionicu u proširenom sastavu jer je Zakon o pravu na pristup informacijama u koliziji s pojedinim zakonima, a iskustvo s provedbom javnog poziva za medije sukladno Zakonu o elektroničkim medijima pokazalo je da se radi o dobroj praksi koju treba implementirati.