Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Potpredsjednik Hrvatske zajednice županija Darko Koren na sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković

Potpredsjednik Hrvatske zajednice županija Darko Koren na sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković

Sastanak vezan uz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu održan je u Ministarstvu poljoprivrede u petak 30. srpnja. Sastanku je uz ministricu poljoprivrede Mariju Vučković sudjelovao i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalnu djelatnost i poljoprivredu Koprivničko-križevačke županije Marijan Štimac i Silva Wendling, predstavnica Zajednice u radnoj skupini za izradu Nacrta prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Prijedlog Izmjene Zakona prošao je e- savjetovanje i trenutno se provode zadnje konzultacije prije nego se nađe na Vladi. Praksa je pokazala da raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države zahtijeva hitno pojednostavljenje procedura. Ministrica je također naglasila da se kod izmjena Ministarstvo usredotočilo na uređivanje prava prvenstva na javnom natječaju za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i na gospodarske programe, kontrolu korištenja zemljišta i usklađivanje s ugovornim obvezama.

Iz predloženog Nacrta Zakona je vidljivo da će predstavnici županija biti članovi Povjerenstva za odabir najpovoljnijeg ponuditelja. Radi ubrzavanja cijelog postupka ukidaju se prethodna mišljenja županija na programe raspolaganja, kao i na odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja.