Eu Projekt

Počinje peti izbor za najbolje europske projekte

21.06.2024 10:10

Počinje nova potraga za najuspješnijim europskim projektom u Hrvatskoj. Petu godinu zaredom Jutarnji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom Župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, provodi izbor za najbolji europski projekt.

Naš je cilj povećati svijest građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava Europske unije i predstaviti brojne lokalne projekte koji su tako realizirani. Oni poboljšavaju životne uvjete lokalne zajednice i svakog građanina, ali i pospješuju gospodarski razvoj zemlje, pa nikada nije naodmet posebno istaknuti projekte koji su u tome bili najbolji.

Izbor se provodi u nekoliko faza tijekom četiri mjeseca, a obuhvaća sve projekte koji su provedeni i/ili završeni u 2022. i 2023. godini, odnosno do 31. siječnja 2024.

U prvom krugu natječaja, koji traje od 24. lipnja do 24. srpnja, objavljen je otvoreni poziv svim županijama i županijskim razvojnim agencijama na području Republike Hrvatske. Svaka od njih može nominirati više projekata koji su provedeni na njihovu području bez kotizacije.

Prijave se dostavljaju putem web obrazaca dostupnih ovdje. Uz informacije navedene u obrascu za prijavu, kandidati mogu učitati ili poslati poveznice na najviše pet dokumenata kako bi istaknuli i prikazali prednosti prijave. Sve upite potrebno je uputiti na e-mail adresu: EUprojekt@hanzamedia.hr. Prijavitelji čiji projekti uđu u finale izbora, o tome će biti obavješteni do kraja srpnja.

Nakon što stignu sve prijave, ocjenjivački sud odabrat će najbolje projekte koji ulaze u finale izbora koje se održava od 1. do 21. kolovoza. Tijekom kolovoza i rujna u Jutarnjem listu bit će objavljene priče o svakom finalnom projektu, a na kraju će i publika moći glasati za onaj za koji smatra da zaslužuje titulu najboljeg.

Konačnu odluku o pobjedniku donosi žiri koji konsenzusom imenuje pobjednika, drugoplasiranog i trećeplasiranog kandidata s najuspješnijim projektima, i to u pet različitih kategorija: 1. Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama; 2. Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; 3. Doprinos prekograničnoj suradnji; 4. Doprinos poduzetništvu; 5. Izbor projekta po glasanju građana. Proglašenje pobjednika i glavna dodjela nagrada za najbolje projekte EU bit će organizirana krajem rujna ili početkom listopada 2024. godine.

Prošle godine u finale je ušlo čak 39 projekata. U kategoriji Doprinos poduzetništvu najbolji je bio projekt "Crown of entrepreneurial ideas for success - CROWN" iz Sisačko-moslavačke županije. Za doprinos znanosti i inovacijama nagrađen je projekt "GREEN ECONOMY and CO2" iz Dubrovačko-neretvanske županije. U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici pobjedu je odnio projekt Primorsko-goranske županije "Sanacija i produženje postojećeg pristana luke Unije - II. faza". U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji pobijedio je projekt "Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe - ZAJEDNO SMO JAČI" iz Osječko-baranjske županije. Najviše glasova publike dobio je projekt "Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ", koji se proveo u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Prijave se dostavljaju putem web obrazaca dostupnih OVDJE.