4cadafa6 1cfc 4206 9af4 E794684516a1

Novska postaje središte hrvatske gaming industrije

06.06.2024 19:00

Javnoj ustanovi Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije dodijeljena su sredstva u iznosu od 26,3 milijuna eura za realizaciju Centra gaming industrije.

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić i ravnateljica Regionalnog koordinatora Sisačko-moslavačke županije Andreja Šeperac potpisali su ugovor za projekt “Centar gaming industrije” u Novskoj.

Javnoj ustanovi Regionalni koordinator Sisačko-moslavačke županije dodijeljena su sredstva u iznosu od 26,3 milijuna eura za realizaciju Centra gaming industrije.
U prvoj fazi projekta gradit će se potrebne prometnice, zgrade fakulteta, studentski dom, tereni za sportske sadržaje, energana i drugi objekti kompleksa na području Poduzetničke zone Grada Novske.

Premijer Plenković iskazao je zadovoljstvo što će se izgradnja ovog centra financirati iz Fonda za pravednu tranziciju.
“Sisačko-moslavačka županija i Grad Novska pokazali su snagu prilagodbe novim trendovima i smjerovima razvoja. Krenuli su ka industriji budućnosti i u digitalnu transformaciju te se ucrtali na gaming kartu Europe”, kazao je predsjednik Vlade.

Ministar Erlić naglasio je kako za Novsku kreće nova razvojna era.
“Ovo je za Hrvatsku strateški projekt i prvi je koji se financira iz Fonda pravedne tranzicije. Područje tradicionalne, tehnološki zastarjele i ekološki neprihvatljive industrije transformirat će se u centar industrije budućnosti kakvih je i u Europi zasad malo”, istaknuo je ministar.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak i gradonačelnica Novske Marija Kušmiš istaknuli su koliko Centar znači za Novsku i cijelu županiju, osobito u smislu školovanja i ostanka mladih ljudi na ovom području, te su zahvalili ministru Marinu Piletiću koji je, kao tadašnji gradonačelnik Novske, 2018. godine pokrenuo ideju koja se danas uspješno realizira.

Sisačko-moslavačka županija bila je poznata po industriji, posebno metalurgiji i naftnoj industriji, dok je danas regija u industrijskoj tranziciji. Izazove takvih regija u Europi prepoznala je i Europska komisija te je u financijskoj perspektivi 2021. – 2027. kreiran novi instrument pod nazivom Fond pravedne tranzicije kojemu je cilj osigurati tranziciju s „teških industrija“ na razvoj temeljen na “industrijama budućnosti”.
Upravo je Sisačko-moslavačka županija, jedina u Hrvatskoj uz Istarsku županiju, prepoznata kao regija koja ima pravo na sredstva iz Fonda te je iz njega, samo za Sisačko-moslavačku županiju, osigurano nešto više od 100 milijuna eura.

Izvor: Središnja agencija za financiranje i ugovaranje