Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Ministar Horvat ugostio predstavnike vodećih japanskih tvrtki
  • Ministar Horvat ugostio predstavnike vodećih japanskih tvrtki

Ministar Horvat ugostio predstavnike vodećih japanskih tvrtki

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Veleposlanstvo Japana u Hrvatskoj te Regionalni ured JETRO-a (Japanske organizacije za vanjsku trgovinu) sa sjedištem u Beču, u suradnji s Agencijom za investicije i konkurentnost, Hrvatskom gospodarskom komorom i Udruženjem stranih ulagača u Hrvatskoj, organizirali su radni posjet predstavnika vodećih japanskih tvrtki Hrvatskoj od 4. do 6. lipnja 2018. Cilj je ove posjete istražiti poslovne mogućnosti za suradnju dviju zemalja.

Posjet japanske delegacije Republici Hrvatskoj započeo je predstavljanjem gospodarskog okruženja i investicijskog potencijala Republike Hrvatske a delegaciji predstavnika japanskih tvrtki uvodno su se obratili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat te veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Keiji Takiguchi.

“Ono što je dobro je da u proteklih dvije godine raste izvoz hrvatskih proizvoda na prostor Japana”, istaknuo je tom prigodom ministar Horvat i dodao: “Moja je želja predstaviti Japancima Hrvatsku ne samo kao turističku destinaciju, već kao državu koja je u proteklih petnaestak godina investirala u razvoj poduzetničke infrastrukture, dati im jasnu sliku gdje ih i kakva infrastruktura čeka i upoznati ih s regijama Republike Hrvatske. Siguran sam da će se u ovakvom direktnom kontaktu između predstavnika realnog poduzetničkog sekora početi stvarati odnosi gdje će se u direktnom, business to business kontaktu razviti povjerenje”

Ispred japanske delegacije u posjet Hrvatskoj stigli su predstavnici tvrtki Mizuho Bank Europe N.V. Vienna Branch, Mizuho Bank, Ltd., Mitsubishi Corporation Belgrade Liaison Office, ITOCHU Corporation Hungary Kft., ITOCHU Corporation Belgrade Representative Office, ITOCHU Corporation Belgrade Representative Office, Mitsui & Co.Deutschland GmbH Hungarian Representative Office, KPMG Ceska Republika, s.r.o., Hino Motors Europe N.V.,  Yokogawa Europe, Kajima Europe Limited, Japan Tobacco International SA, DAIKIN EUROPE N.V., Daikin Central Europe te SUMITOMO ELECTRIC Hartmetall GmbH.

Delegaciji iz Japana svoje je potencijale i investicijske mogućnosti predstavilo osam županija, a među predstavnicima je bio i Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija. Predsjednik Pauk tijekom sastanka japanskim je gospodarstvenicima prezentirao investicijski potencijal Šibensko-kninske županije predstavivši prednosti industrijskih zona gradova na području Šibensko-kninske županije i njezin turistički potencijal.

„Turizam je jedan od strateških sektora u Šibensko-kninskoj županiji koja ima idealne uvjete za razvoj posebno nautičkog turizma. Osim toga, veliki potencijal leži u razvoju drugih vrsta turizma i kao što su zdravstveni turizam i golf turizam i s njima  povezanih aktivnost. Jedno od najatraktivnijih mjesta za razvoj golf turizma je na području grada Skradina, gdje se nalazi lokacija ukupne površine 160 ha, a uskoro očekujemo i objavu natječaja za tu lokaciju.“, istaknuo je župan Goran Pauk u svojoj prezentaciji.