Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Izbor najboljeg EU projekta

Izbor najboljeg EU projekta

Hrvatska zajednica županija u suradnji s Hanza Mediom, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom župan.hr organizira natječaj za izbor najboljeg EU projekta u Hrvatskoj. Projekte prijavljuju županijske razvojne agencije, a u Izboru sudjeluju EU projekti provedeni i /ili završeni u 2018. i 2019. godini. Pravo sudjelovanja u nagradnom natječaju imaju županije i Županijske razvojne agencije na području Republike Hrvatske. Svaka županija, odnosno županijska razvojna agencija, može nominirati više EU projekata koji se provodeni na području županije ili projekte koje je provelo trgovačko društvo i/ili institucija sa sjedištem na području županije, ali isključivo projekte u kojima je županija ili Županijska regionalna agencija nositelj ili partner projekta.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija naglasio je kako je cilj Izbora najboljeg EU projekta upoznati javnost s projektima koji su uspješno iskoristili sredstva iz EU fondova i doprinijeli razvoju svih hrvatskih županija, jer je u 2019. godini iskorišteno samo 31% od planiranog iznosa, a Hrvatska za razdoblje 2014-2020 ima na raspolaganju čak 10.7 milijardi Eura iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, što u prosjeku iznosi 2529 eura po stanovniku.

Iz Otvorenog proračuna Hrvatske zajednice županija vidi se kako je za 2020. godinu planirano povlačenje 2,5 milijarde kuna iz EU fondova (zbrajanjem dviju pozicija - Pomoći od međunarodnih organizacija te institucija i tijela EU + Pomoći temeljem prijenosa EU sredstava), a čak 50% tih sredstava odnosi se na Grad Zagreb, Varaždinsku, Osječko-baranjsku, Bjelovarsko-bilogorsku i Zadarsku županiju.

(Prijave za Izbor najboljeg EU projekta traju do 10. lipnja 2020. godine, a najbolji projekti birat će se u četiri kategorije: 1. Doprinos znanosti i inovacijama, 2. Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, 3. Doprinos prekograničnoj suradnji, i 4. Doprinos poduzetništvu, a dodjela nagrada održat će se početkom listopada 2020. godine na Danima europskih fondova i regionalnog razvoja.)

Obrazac za prijave i Pravila natječaja nalaze se na službenoj web stranici Jutarnjeg lista:

https://www.jutarnji.hr/Promo/prijavite-se-biramo-najuspjesnije-eu-projekte-u-hrvatskoj/10257790/amp