Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Genijalni učenici osmislili sustav koji upozorava na potrese i osvojili 10.000 kuna u finalu devete Ideje godine
  • Genijalni učenici osmislili sustav koji upozorava na potrese i osvojili 10.000 kuna u finalu devete Ideje godine

Genijalni učenici osmislili sustav koji upozorava na potrese i osvojili 10.000 kuna u finalu devete Ideje godine

U velikom finalu Ideje godine koje se održalo online deset timova je stručnom žiriju predstavilo svoje poslovne ideje. Konkurencija je bila velika, no Leo Janković i David Špiljak iz Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka s projektom Nevera osvojili su najviše bodova, titulu pobjednika natjecanja i nagradu od 10.000 kuna bruto! Na drugom mjestu su Jelena Penjin, Matija Ptičar i Tomo Karaula iz Srednje škole Tin Ujević Kutina s projektom Mladi Rade te Kristijan Rosandić iz Elektrotehničke škole Zagreb s projektom Network Planner.

Ideja godine poslovno je natjecanje za srednjoškolce, a deveto izdanje upravo je završeno. Pobjednički tim čine dva učenika riječke gimnazije Andrije MohorovičićaLeo Janković i David Špiljak s projektom Nevera. Riječki dečki su razvili sustav koji će uz pomoć akcelerometara u mobitelima moći u stvarnom vremenu upozoriti korisnike kad se događa potres. Nadaju da će stvoriti samostalan sustav koji će funkcionirati bez skupih seizmografa, a mobitele će iskoristiti kao detektore potresa te kao sredstvo kojim bi pronašli ljude zarobljene u ruševinama i brzo procijenili kaotičnost situacije.

U svom pobjedničkom govoru su istaknuli da će osvojenu nagradu odmah investirati u razvoj svoje platforme.

– Ajme! Hvala svima, želimo pohvaliti sve koji su sudjelovali. Iznenadili smo se koliko su svi bili kreativni i pokazali su koliki potencijal mi mladi imamo. Jako nam je drago da je žiri odabrao nas. Radit ćemo još žustrije i hrabrije! Nadamo se da se vidimo negdje za deset godina kada svi timovi razviju svoje ideje, poručili su Leo i David.

Presedan natjecanja – nije bilo trećeg mjesta

Prvi put u povijesti Ideje godine dogodilo se da na trećem mjestu nije niti jedan tim odnosno natjecatelj. Naime, nakon čak dva kruga glasanja žirija, natjecatelji za drugo mjesto bili su izjednačenih bodova. Umjesto da se jedan tim plasira na treće, žiri je odlučio da će dva tima podijeliti drugo mjesto.

Prvi projekt na drugom mjestu je Network Planner kojeg je razvio Kristijan Rosandić iz Elektrotehničke škole Zagreb. Kristijan je svoj projekt, software za organizaciju lokacija koji omogućuje grupiranje lokacije na karti, razvio kako bi pomogao ocu i tvrtki u kojoj radi. Njegov software se već može koristiti i u njega je već uloženo puno truda, a Kristijan ima planove za njegov razvoj u budućnosti.

Drugi projekt na drugom mjestu je Mladi Rade, platforma koja mladima olakšava pronalazak posla i stručne prakse, a poslodavcima da nađu optimalnog posloprimca. Projekt su razvili Jelena PenjinMatija Ptičar Tomo Karaula, učenici Srednje škole Tina Ujevića iz Kutine. Riječ je o projektu na kojem rade već dugo i nastavit će ga razvijati neovisno o plasmanu na Ideji godine, poručili su.

Žiri se dobro namučio s odlukom

Pred žirijem se našlo deset kvalitetnih prijava, a donijeti konačnu odluku nije bilo lako. U ovogodišnjem žiriju našli su se Iva Pintauer Šmit iz Hrvatske zajednice županija; Aljoša Šestanović, prodekan s Effectus poduzetničkog studija, Vlatka Kamenić Jagodić iz Končara,  Marijana Šarolić Robić, predstavnica medijske platforme Poduzetnik, Ivana Rajković Pavlić iz ZICER-a te Marko Matijević, predstavnik portala srednja.hr i pokretač Ideje godine.

Aljoša Šestanović, prodekan EFFECTUS poduzetničkog studija – visokog učilišta, istaknuo je kako su prezentacijske vještine svih kandidata bile daleko iznad prosjeka.

– Hvala svim kandidatima i mentorima što su me oplemenili s novim znanjima i idejama. Primijetio sam da su prezentacijske vještine bile daleko iznad prosjeka kojeg viđamo u srednjim školama, pa čak i na fakultetima. To je velika kvaliteta koja će vam prije ili kasnije pomoći u karijeri, naročito u predstavljanju ideja investitorima, istaknuo je profesor Šestanović.

I Marijana Šarolić Robić, predstavnica medijske platforme Poduzetnik, je pohvalila prezentacijske vještine natjecatelja, a istaknula je kako svi iz startup svijeta trebaju više uključivati srednjoškolce, jer kvaliteta njihovih ideja to zaslužuje.

– Oduševilo me što ste svojom prezentacijom i promišljenošću jako dobro plivali, a posebno ste se dobro snašli s pitanjima žirija. Način na koji ste nam se predstavili je izvrstan. Želim vam da sljedeće godine u ovo doba svaki od vas bude barem dva koraka daleko u izvedbi ideje, makar ta ideja pivotirala u nešto sasvim drugo. Jedini način da vidite je li vaša ideja dobra ili loša jest da ju pokušate ostvariti, poručila je Marijana.

Ivana Rajković Pavlić, predstavnica Zagrebačkog inovacijskog centra – ZICER, natjecateljima je poručila da treba raditi te da jedino radom mogu doći dalje.

– Ideje koje ste pokazali trebate kontinuirano razvijati, i kad mislite da ste na vrhu – trebate ići dalje, kazala je Ivana.

Iva Pintauer Šmit, stručnjakinja za odnose s javnošću i predstavnica Hrvatske zajednice županija, složila se sa svime što su članovi žirija rekli te je srdačno zahvalila svim kandidatima što su se prijavili i s njima podijelili svoje ideje.

Iznadprosječni srednjoškolci

Vlatku Kamenić Jagodić, direktoricu marketinga Končara, posebno je oduševilo što su ideje svih finalista imale društveno odgovornu komponentu. Svaki od timova je na neki način usmjeren ili zelenom ili digitalnom (ili oboje), što je smjer u kojem ide cijeli svijet kako bismo mogli ostaviti nešto generacijama iza sebe, rekla je Vlatka. Posebno je zahvalila mentorima što odgajaju generacije sjajnih mladih ljudi.

– Svi su projekti bili iznadprosječni za tu dob, svi ste bili sjajni i imate sjajne ideje. Vi ste zasigurno budući poduzetnici o kojima ćemo čitati jako lijepe stvari. Želim svima puno uspjeha u daljnjem radu, rekla je Vlatka.

O kvaliteti prijava posvjedočio je i pokretač Ideje godine, Marko Matijević, glavni urednik portala srednja.hr. Istaknuo je kako kvaliteta prijava koje pristižu na natjecanje raste iz godine u godinu.

– Nakon devet godina smo na razini da je finale vrlo konkurentno i da se ne zna tko će pobijediti. Prezentacijski su vaši radovi iznad mnogih studentskih radova i onih koje vidim u startup svijetu. Hvala svim natjecateljima na izdvojenom vremenu i energiji koju su pokazali, rekao je Marko.

Posebno se zahvalio i članovima žirija, partnerima i pokroviteljima projekta Ideja godine, bez kojih ono ne bi bilo moguće.

Ideja godine je srednjoškolsko poslovno natjecanje u organizaciji portala srednja.hr, a zlatni partner projekta je EFFECTUS poduzetnički studiji – visoko učilište. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županijaMedijska platforma Poduzetnik i Končar. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslihAgencija za odgoj i obrazovanje te Zagrebački inovacijski centar – ZICER. Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili nas pitajte putem maila idejagodine@srednja.hr.

IZVOR: SREDNJA.HR