Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • FINALE NAJ EU PROJEKTA 2022: Energetska obnova zgrade Srednje škole Vrbovec

FINALE NAJ EU PROJEKTA 2022: Energetska obnova zgrade Srednje škole Vrbovec

Natječaj za izbor najboljeg EU projekta i ove godine organizira Jutranji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU, Uredom Europskog parlamenta u RH te portalom zupan.hr. Prezentacijom uspješnih projekata EU-a želimo istaknuti doprinos i značaj koje ti projekti imaju u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika te hrvatskih građana u cjelini, odnosno gospodarskog razvoja Republike Hrvatske.

U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici u izboru za najbolji EU projekt Zagrebačka županija predložila je projekt Energetska obnova zgrade Srednje škole Vrbovec.

Projektom je izvedena rekonstrukcija vanjske ovojnice zgrada škole i sportske dvorane, a što uključuje toplinsku izolaciju zidova, ravnih i kosog krova, stropa prema negrijanom tavanu, nadstrešnica, balkona i horizontalnih i stakla na pročeljima s ciljem sprečavanja nastajanja toplinskih mostova, zamjena prozora i vrata, zamjena postojećeg plinskog kotla za grijanje s kondenzacijskom kaskadom i dizalicama topline zrak-voda, postojećih pumpi s frekventnim pumpama, ugradnju dinamičkih radijatorskih ventila s termostatskom glavom, ventiliranje učionica napravama za rekuperaciju radi povećanja higijene prostora i smanjenja ventilacijskih gubitaka, ugradnja elektrotehničkih instalacija, razvoda, razdjelnih ormara i druge prateće elektroinstalacije za: upravljanje strojarskom opremom, daljinsko očitavanje potrošnje energenata i za uvođenje centralnog sustava nadzora i upravljanja.

Sve navedene mjere zadovoljavaju sve hrvatske propise i norme, te samim time pridonose povećanju i udobnosti boravka/rada učenika, nastavnog i nenastavnog osoblja uz optimalnu potrošnju energije.

Projekt se je provodio od ožujka 2019. godine do ožujka 2021. godine. Nositelj projekta bila je Zagrebačka županija, bez partnera na projektu. Ukupna vrijednost projekta bila je 12.105.851,52 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 5.822.919,33 kune, a vlastita sredstva 6.282.932,19 kuna.

Realizacijom planiranih mjera energetske obnove napravljene su velike uštede. Pa je tako sada godišnja potrebna energija za grijanje (Qhnd) = 158.946,71 kWh (ušteda – 74,37%), Godišnja primarna energija (Eprim)= ušteda od 63,13%, Godišnja emisija CO2 = smanjenje emisija za 79,94 %. Realizacijom planiranih kombiniranih mjera energetske učinkovitosti, Zgrada je iz energetskog razreda D, ušla u B razred. To su ujedno i glavne koristi za školu, Županiju, ali i državu u cjelini, zbog smanjenja potrošnje energije i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije te povećanoj udobnosti za boravak i rad preko 400 učenika škole.