Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • CROSS OVER: Euroskepticizam kao tema četvrte međunarodne aktivnosti
  • CROSS OVER: Euroskepticizam kao tema četvrte međunarodne aktivnosti
  • CROSS OVER: Euroskepticizam kao tema četvrte međunarodne aktivnosti
  • CROSS OVER: Euroskepticizam kao tema četvrte međunarodne aktivnosti

CROSS OVER: Euroskepticizam kao tema četvrte međunarodne aktivnosti

U Pragu je ovog tjedna održana četvrta aktivnost u sklopu CROSS OVER projekta u kojemu Hrvatska zajednica sudjeluje kao jedan od partnera. S obzirom na to da je Češka jedna od zemalja s najvećim postotkom euroskeptičnih građana, upravo je to bila tema međunarodnog događanja. Nedavna anketa Eurobarometra pokazala je da bi samo 47 posto Čeha glasalo na referendumu za ostanak zemlje u EU, unatoč tomu što čak 58 posto njih misli da je zemlja imala koristi od ulaska u ovu zajednicu. O tome je govorio i Vít Havelka predstavnik Europeuma (instituta za europske politike) koji je objasnio demografske i geopolitičke razloge za euroskepticizam među Česima. Uz interaktivne radionice, diskusije i prezentacije u sklopu događanja je održana i panelna rasprava na kojoj su sudjelovali Luděk Niedemayer, predstavnik u Europskom parlamentu, Mikuláš Peksa, član Parlamenta Češke Republike i Roman Joch, direktor Građanskog instituta u Pragu. Sudionici rasprave složili su se kako bi se euroskepticizam smanjio boljim i intenzivnijim informiranjem hrvatske javnosti o europskim i integracijskim procesima.

Uz predstavnie Hrvatske zajednice županija, na aktivnosti su sudjelovali predstavnici Slovenije, Mađarske, Italije, Francuske, Danske, Švedske i Malte.

O projektu:

Hrvatska zajednica županija od siječnja je jedan od 14 partnera uključenih u europski projekt CROSS OVER kojemu je cilj potaknuti mlade na promišljanje o političkoj odgovornosti (kroz povećanje participacije na izborima za Europski parlament). Projektom se fokus stavlja na razmjenu iskustava između članica s najvećim postotkom izlaska mladih na izbore za Europski parlament 2014. godine (Malta, Italija, Danska, Irska i Švedska) te onih s najmanjim postotkom (Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Slovenija i Slovačka). Temeljna ideja projekta je razviti akcije koje mogu učinkovito riješiti nedostatak interesa za glasanje mladih na europskoj razini. Kako bi se ispravno riješio taj izazov, potrebna je promjena načina razmišljanja, a to se mora postići “zdravom” izloženost raspravama i aktivnostima o tome zašto je sudjelovanje presudno za budućnost Unije i njezine građane. Stoga, očekivani rezultati projekta su poboljšanje znanja i vještina mladih sudionika i unapređenje demokratskog angažmana potaknutog na europskoj razini, uglavnom kroz povećanje stope sudjelovanja na izborima za Europski parlament 2019.