Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • CIJEPI SE: Premijer Plenković sa županima o intenzivnijem procjepljivanju
  • CIJEPI SE: Premijer Plenković sa županima o intenzivnijem procjepljivanju

CIJEPI SE: Premijer Plenković sa županima o intenzivnijem procjepljivanju

Vlada Republike Hrvatske osigurala je dovoljno cjepiva da se do 30. lipnja procijepi preko 50 posto odraslih građana.

Premijer Andrej Plenković je danas, 4. svibnja, uz ministra zdravstva Vilija Beroša i ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka održao video sastanak sa županima i županijskim ravnateljima za javno zdravstvo. Tema sastanka bilo je intenzivnije procjepljivanje uoči dolaska novih doza cjepiva.

Istaknuto je da se do kraja lipnja očekuje više od dva milijuna doza cjepiva, zbog čega se ritam cijepljenja mora intenzivirati. To će se postići sinergijom rada Ministarstva zdravstva, županija i njihovih zavoda za javno zdravstvo te obiteljskih liječnika.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo uskoro će prema županijama uputiti projekcije dostave doza cjepiva, a ovisno o veličini županije, očekivani dnevni broj doza kreće se između 1000 i 3500. Ono što je sigurno je da stiže 1 709 000 doza Pfizerovog cjepiva i 289 000 doza Moderninog cjepiva , rečeno je na sastanku. Do sada je 717 000 hrvatskih građana primilo prvo dozu cjepiva.

Postupno smanjenje broja zaraženih i veće doze cjepiva koje će stići u Hrvatsku trebamo iskoristiti za postavljanje efikasnog sustava cijepljenja, smatra Capak. Osim toga, valja voditi računa i o pravodobnom upisu građana u Registar cijepljenih osoba, s obzirom da se samo uz pomoć ažurnih podataka može dobiti prava slika, ističe Plenković.

Podsjećamo, građani se za cijepljenje mogu prijaviti na četiri načina:

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk ranije je istaknuo spremnost županijskih zavoda na suradnju uz ulaganje maksimalnih napora u organizaciju punktova za cijepljenje, što postojećih, što dodatnih koji će se stvarati po potrebi. Upravo u svrhu organizacije i raspodjele cjepiva imenovani su koordinatori – državni tajnik Ministarstva zdravstva Silvio Bašić i pomoćnica ravnatelja za medicinu rada i voditeljica Službe za medicinu rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš.