Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Bespovratna sredstva za programe socijalne kohezije i zapošljavanja
  • Bespovratna sredstva za programe socijalne kohezije i zapošljavanja
  • Bespovratna sredstva za programe socijalne kohezije i zapošljavanja
  • Bespovratna sredstva za programe socijalne kohezije i zapošljavanja

Bespovratna sredstva za programe socijalne kohezije i zapošljavanja

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, kao upravljačko tijelo Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”, donijelo je novu Odluku o financiranju za otvoreni (trajni) Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru“ koji se provodi kroz implementaciju integriranih projekata za obnovu pet nerazvijenih pilot područja. Tom odlukom financijski se podupire 15 projekata iz područja socijalnog uključivanja, posebice unaprjeđenja socijalnih usluga i sadržaja za starije osobe, osobe s invaliditetom te djecu i mlade do 29 godina starosti, kao i povećanja zapošljivosti i mogućnosti zapošljavanja nezaposlenih te razvoja i unaprjeđenja kulturnih i umjetničkih usluga za sve stanovnike na području tih općina i gradova. Ukupna vrijednost 15 projekata iznosi 18,98 milijuna kuna, kojima se pokriva troškove cijelog projekta, bez drugih izvora sufinanciranja.

Tim povodom u Belom Manastiru je 6. veljače 2020. godine održano svečano potpisivanje te uručenje ugovora korisnicima, a među njima su bili i predstavnici šest projekata s područja Osječko-baranjske županije, odnosno iz Belog Manastira i Darde.  

- Danas smo potpisali 13 ugovora u vrijednosti više od 16 milijuna kuna, a ukupna vrijednost u ovom otvorenom pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava je 76,36 milijuna kuna. Cilj Poziva je povećanje socijalne uključivosti najranjivijih socijalnih skupina te njihovo aktiviranje u društvu - rekao je Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava.

O odobrenim projektima i značaju europskih sredstava govorili su i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar. Potom su ugovori svečano uručeni korisnicima. Općinskom društvu Hrvatskog crvenog križa Darda odobreno je financiranje projekta „Da.R.Da. Dajmo radost Dardi“ u vrijednosti 1,27 milijuna kuna, Matici umirovljenika Općine Darda za projekt „Uključimo isključene: zapošljavanje mladih za dobrobit populacije treće dobi s područja općine Darda“ (1,34 milijuna kuna), Projektu građanske demokratske inicijative - P.G.D.I. iz Belog Manastira za projekt „Dnevni centar za djecu i mlade" (1,21 milijuna kuna), Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu „Darda“ za projekt „Aktivni u mladosti - aktivni u starosti“ (1,41 milijuna kuna), udruzi Prijatelji svetog Martina iz Belog Manastira za projekt „Prema sigurnoj socijalnoj budućnosti“ (1,34 milijuna kuna) te Općini Darda za projekt „Znanjem do uspjeha - IT akademija Darda“ (1,45 milijuna kuna).