Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Volim svoju županiju 2021.: „Najljepši trenutak je slučajni susret“

Volim svoju županiju 2021.: „Najljepši trenutak je slučajni susret“

Foto natječaj „Volim svoju županiju“ je završio, a prije nego što žiri izabere najbolje fotografije iz svih županija, predstavljamo fotografiju koja je osvojila najviša glasova i – srca. Autor je Davorin Jurković iz Primorsko-goranske županije.

Između 2692 fotografije pristigle na natječaj Volim svoju županiju u dva tjedna trajanja, premoćno je, sa 7 800 lajkova na Facebooku, pobjedu odnijela fotografija laneta uhvaćenog objektivnom Davorina Jurkovića iz Primorsko-goranske županije.

Davorin je rođen u Rijeci, živi u malom goranskom gradiću Lič, općini Fužine. Inženjer prometa po zanimanju, koji trenutno pohađa specijalistički studij prometa na Veleučilištu u Rijeci, svoje slobodno vrijeme posvećuje najčešće – fotografiji.

„Fotografija je velika ljubav i hobi koja je ponajprije došla iz ljubavi prema prirodi i životinjama. Priroda je najljepši umjetnik i uvijek podari neki novi izazov ili motiv, a uz životinje uvijek dođe i neka zanimljivost. Najljepši trenutak je slučajni susret i snimka Bijeloga jelena“, kaže Jurković.

Podsjećamo, foto natječaj „Volim svoju županiju“ već šest godina promovira ljepote hrvatskih krajeva, a zaključno s ovim natječajem, prijavljeno je ukupno 13 363 fotografija gotovo 4 500 autora.

Upitam o razlozima svoje prijave na natječaj, Jurković kaže: „Odgovor je jednostavan - da pokažem ljepotu prirode koja nas okružuje i na koju smo pomalo zaboravili, ali i ova trenutna situacija nam je pokazala da moramo više voditi brigu i poštovanje prema njoj“.

Autor je već sudjelovao na nekoliko natječaja, a dobitnik je domaćih, ali i međunarodnih priznanja. Tako je sa svojim radovima bio u svjetskom finalu za wildlife fotografiju, među dva posto najboljih fotografija iz kategorije ptica, a po prvi puta će jedna fotografija iz Hrvatske biti uvrštena u časopis CLOSER za 2022. godinu.

Proglašenje pobjednika po županijama foto natječaja „Volim svoju županiju“ očekujemo krajem travnja.

Priča o novom vizualnom ruhu natječaja, čiji je kreator dizajner Ivan Dilberović, nalazi se na POVEZNICI.