Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Poziv studentima za sudjelovanje u izradi kurikuluma o antikorupciji

Poziv studentima za sudjelovanje u izradi kurikuluma o antikorupciji

Hrvatska zajednica županija u suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose IRMO poziva studente za sudjelovanje na radionicu o antikorupciji u javnoj upravi. Radionica će se održati u prostorima Instituta za razvoj i međunarodne odnose (Ulica Ljudevita Farkaša Vukotinovića 2, Zagreb) od 4. do 6. rujna s početkom u 10.00 sati.

Ovo je jedna od aktivnosti projekta „Anti-corruption and transparency in public administration training for trainers and students“ koji je financiran od strane Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj u sklopu Programa malih potpora. Hrvatska zajednica županija i IRMO kroz ovaj će projekt izraditi kurikulum  o antikorupciji gdje će naglasak biti stavljen na to što učenici/studenti mogu napraviti po pitanju borbe s korupcijom s obzirom da u srednjim školama i fakultetima ne postoji predmet/kolegij na kojem bi učenici i studenti mogli naučiti nešto više o ovoj temi.

Navedena trodnevna radionica namijenjena je studentima koji žele doprinijeti izradi kurikuluma o antikorupciji, a koji će kasnije biti diseminiran srednjim školama i fakultetima u Republici Hrvatskoj. Tako će studenti kroz komunikaciju s predstavnicima Instituta za razvoj i međunarodne odnose dati svoje prijedloge i komentare na tematske cjeline koje bi trebale biti uključene u navedeni kurikulum. Po završetku radionice, jedan od kolegija na kojem će studenti učiti o antikorupciji biti će Ekonomija javnog sektora na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Za dodatne informacije i prijave za radionicu možete kontaktirati Marinu Funduk na marina@irmo.hr. Prijave traju do nedjelje 2. rujna 2018.

 

O projektu:

Projekt „Anti-corruption and transparency in public administration training for trainers and students“ financiran je od strane Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj u sklopu Programa malih potpora (Small Grants Program). U suradnji s Institutom za razvoj i međunarodne odnose IRMO, Hrvatska zajednica županija će ovaj projekt provoditi do 29. rujna 2018. godine. Tema projekta je antikorupcija s posebnim naglaskom na studente koji će tijekom ovog jednogodišnjeg projekta učiti o antikorupciji i transparentnosti u javnoj upravi. Kako u srednjim školama i fakultetima ne postoji predmet ili tematska cjelina koja bi se bavila ovom problematikom, ovim će projektom biti educirani profesori koji bi željeli u svoj program uvrstiti i dio o korupciji. U sklopu projekta najprije je organiziran okrugli stol sa predstavnicima javne uprave i sveučilišnim profesorima, a uslijedio trodnevna edukacija za nastavnike i profesore koju je održao američki stručnjak iz ovog područja Eric M. Uslaner. Ukupna vrijednost projekata je 15 tisuća američkih dolara, od čega Hrvatska zajednica županija sudjeluje s 3 tisuće dolara.