Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Otvoren novi posjetiteljski centar Nacionalnog Parka Krka

Otvoren novi posjetiteljski centar Nacionalnog Parka Krka

U prisutnosti ministra zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislava Ćorića, župana Šibensko-kninske županije i predsjednika Hrvatske zajednice županija Gorana Pauka, gradonačelnika Skradina Antonija Brajkovića, ravnatelja Nacionalnog parka Krešimira Šakića, suradnika i prijatelja Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ iz lokalne zajednice i klape Skradinke predstavljen je još jedan vrijedan posjetiteljski sadržaj u Nacionalnom parku „Krka“.

„U svoj prekrasnoj prirodi koju imamo Nacionalni park Krka je poseban biser. To pokazuju posjeti i interes ljudi koji dolaze sa svih strana svijeta. Činjenica da se Nacionalni park Krka konstantno razvija, širi svoje kapacitete i turistički potencijal je nešto što nas iznimno veseli jer to znači i pozitivne učinke na stanovništvo svih gradova i općina u blizini Nacionalnog parka“, kazao je ministar Tomislav Ćorić i čestitao svima koji su zaslužni za realizaciju ovog projekta.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pokrenula je projekt sanacije i uređenja stare školske zgrade u Laškovici, na desnoj obali Krke, u neposrednoj blizini Roškog slapa, pretposljednje sedrene barijere na rijeci Krki. Smješten u okružju raznolikih prirodnih fenomena, taj će centar posjetiteljima biti mjesto za odmor, informiranje i planiranje obilaska Parka. Ukupna vrijednost radova na projektu rekonstrukcije zgrade i uređenja interijera i eksterijera iznosi 7.220.545 kuna.

„Realizacijom ovog projekta uprava NP Krka je još jednom potvrdila da održivo gospodari područjem Nacionalnog parka. Veseli činjenica što se i drugi projekti rješavaju planiranom dinamikom, a sve kako bi se sačuvala priroda a istovremeno povećala kvaliteta doživljaja posjetitelja ovog jedinstvenog područja“, rekao je župan Goran Pauk.

U novouređenom centru u Laškovici nalaze se recepcije, bife, suvenirnica, uredski i skladišni prostor, kao i vanjski sanitarni čvor. Uređena je i opremljena dvorana sa šezdeset sjedećih mjesta, za konferencije, predavanja i edukaciju, u kojoj je ovom prigodom postavljena izložba „Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča“. Posjetitelji će tu moći dobiti sve potrebne informacije o Parku, kupiti ulaznice ili se samo odmoriti. Kao što su to ulaz Lozovac i ispostava u Skradinu za donji tok i Eko kampus Puljane za gornji, centar kretanja u Laškovici središnje je informativno mjesto za čarobni srednji tok rijeke Krke.

Centar kretanja u Laškovici kao funkcionalan objekt dat će doprinos organiziranom posjećivanju Roškog slapa, drugog najznačajnijeg lokaliteta NP Krka, čime će se smanjiti potreba za znatnijim infrastrukturnim zahvatima na samom lokalitetu, mjestu iznimne prirodne ljepote i bogate kulturnopovijesne baštine. Na ovaj način štiti se temeljni fenomen i najosjetljiviji dio parka, a kvaliteta posjećivanja i doživljaja prirode ovim objektom dobiva novu vrijednosnu dimenziju.