Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Održana 11. sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija

Održana 11. sjednica Skupštine Hrvatske zajednice županija

Na 11. sjednici Skupštine Hrvatske zajednice županija predsjednik Hrvatske zajednice županija, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, podnio je članovima Skupštine Izvješće o radu Zajednice u proteklih pola godine. S ciljem informiranja o radu Hrvatske zajednice županija predstavljene su aktivnosti i djelatnosti udruge od rujna 2014. do ožujka 2015. godine, kao i planovi i projekti za naredno razdoblje.

Uz predsjednika Hrvatske zajednice županija i predstavnike pojedinih županija, skupštini su prisustvovali i ministar uprave Arsen Bauk, predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić, predsjednik Udruge gradova Željko Turk te predstavnici Grada Zagreba, koji je na prošloj skupštini postao član Hrvatske zajednice županija, Sandra Švaljek, Vesna Kusin te Darinko Kosor.

Reakcijama na Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Nacrt Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, Hrvatska zajednica županija želi pokrenuti promjene u zakonodavnim okvirima. U navedenom razdoblju izrađen je i Nacrt Zahtjeva za pokretanje postupka ocjene suglasnosti Zakona o gradnji, Zakona o prostornom uređenju i Izmjena i dopuna državnog proračuna za 2014. godinu s Ustavom Republike Hrvatske.

Hrvatska zajednica županija aktivno sudjeluje i u radu europskih institucija kao što je Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, Odbora regija Europske unije te asocijacije ALDA. Također, Zajednica se uključila u svoj prvi europski projekt LADDER koji je pokrenut u suradnji s 25 partnera iz brojnih zemalja koji za cilj ima podizanje svijesti javnosti o članstvu u Europskoj uniji te važnosti povezivanja i učenja na primjerima dobre prakse. Nadalje, inicijativu dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića u vezi s donošenjem Deklaracije u slučaju Šešelj podržao je Odbor regija te je prihvaćeno opće mišljenje da su takve izjave nespojive s temeljnim vrijednostima Europske unije.

Unutar Hrvatske zajednice županija formirano je sedam radnih skupina prema tematskim područjima čija je primarna uloga pomoć u proaktivnom djelovanju Zajednice. Zadaća radnih skupina je da svojim radom, inicijativama i savjetima dodatno istakne i pojača prisutnost Zajednice u dijalogu o važnosti i mogućnostima područne (regionalne) samouprave.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija predstavio je i Plan rada za 2015. godinu te naglasio važnost ulaska Grada Zagreba, kao glavnog grada Hrvatske, u Hrvatsku zajednicu županija te se osvrnuo na pitanje decentralizacije i reforme javne uprave. „Stav je hrvatskih županija da je reforma javne uprave nužna jer je ovakav sustav neprimjeren i loš. Hrvatska zajednica županija čini i činit će sve u svojoj moći da se osmisli i Vladi Republike Hrvatske predstavi funkcionalna i financijska decentralizacija koja će biti najkvalitetnija za građane Republike Hrvatske i njihove interese koje zastupamo“, istaknuo je Tolušić.

Ministar uprave, Arsen Bauk, naglasio je važnost suradnje i dogovora Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske zajednice županija, posebno po pitanju tema koje su u nadležnosti područne samouprave. „Suradnja sa Hrvatskom zajednicom županija je korektna i dinamična te je daljnja težnja, kroz rad na Strategiji razvoja uprave, pokazati da se zajedničke stvari mogu dobro realizirati kroz suradnju i dogovor, a sve u cilju stvaranja funkcionalnije i uspješnije uprave.“

Sjednici je po prvi puta prisustvovalo izaslanstvo nove članice Zajednice, Grada Zagreba, na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Sandrom Švaljek. Tom prilikom zamjenica gradonačelnika istaknula je važnost ulaska Grada Zagreba u Hrvatsku zajednicu županija. U svom pozdravnom govoru Švaljek je nadodala: „Veseli me što je Grad Zagreb postao član Hrvatske zajednice županija te bih rekla da smo došli tamo gdje i pripadamo – Udruzi gradova i Zajednici županija. Zahvaljujem gospodinu Tolušiću na snažnoj inicijativi koja je urodila plodom. Zajednicu županija vidim kao odličnu platformu za suradnju“