Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Novim sustavom za zasnježenje Platak će produžiti zimsku sezonu

Novim sustavom za zasnježenje Platak će produžiti zimsku sezonu

izgradnja sustava za zasnježenje nastavak je investicija Primorsko-goranske županije u centar Platak, a riječ je najvećoj pojedinačnoj investicija županije u sportsko-rekreacijsku infrastrukturu. Izgradnja sustava za zasnježenje apsolutni je uvjet za povećanje broja “snježnih” dana i sigurniju zimsku sezonu te veći broj korisnika (sportaši, rekreativci, turisti). Akumulacija volumena 44.500 m3 projektirana je za količinu vode koja će omogućiti dva zasnježenja staza Radeševo, Pribeniš i Baby lift.

Za provedbu projekta za razdoblje 2018.-2020. godine Županijska skupština donijela je Odluku o financiranju gradnje sustava za zasnježenje i uređenja cjelogodišnjih sadržaja u sklopu provedbe projekta RSRTC Platak u ukupnom iznosu 26,75 milijuna kuna, od kojeg iznosa se najveći dio odnosi na izgradnju sustava za zasnježenje po godinama i namjeni - u 2018. u iznosu 3 milijuna kuna, u 2019. u iznosu od 12 milijuna kuna te u 2020. u iznosu od 11,75 milijuna kuna.

Dovršetak radova za prvu cjelinu, a odnose se na akumulaciju, crpnu stanicu, spojne cjevovode i cjevovode staze Radeševo 1., planiran je do 15. listopada 2019., što znači da bi sustav za zasnježenje bio u funkciji do početka zimske sezone 2019./2020. Početkom prosinca prošle godine započeli su radovi koji obuhvaćaju sječu šume na području budućeg akumulacijskog jezera i pratećih objekata, čišćenje područja od stabala, granja i korijenja te izvođenje grubih građevinskih radova na budućem akumulacijskom jezeru.


 

Tekst i ilustracija: vecernji.hr