Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Najava 5. kolegija župana Hrvatske zajednice županija

Najava 5. kolegija župana Hrvatske zajednice županija

Peti kolegij župana Hrvatske zajednice županija održat će se u utorak, 14. studenog 2017. u prostorima Hrvatske zajednice županija (Savska 41/XVI, Zagreb) s početkom u 11.00 sati.

 

Glavne teme ovog kolegija vezane su uz financiranje javnih cesta i bolničkih sustava, koje zbog svoje aktualnosti zahtijevaju osobitu pozornost i uključivanje ekspertize. Hrvatska zajednica županija u nekoliko je navrata isticala potrebu da se sustav financiranja javnih cesta pod upravljanjem županijskih uprava za ceste (ŽUC) učini stabilnim. Uvodno izlaganje o problemima unapređenja modela financiranja javnih cesta pod upravljanjem ŽUC-eva održat će Dragutin Guzalić, ravnatelj Županijske uprave za ceste Križevci.

Unaprjeđenje zdravstvene zaštite građana, s obzirom na probleme koji se javljaju u financiranju bolničkog sustava, tema je o kojoj će se detaljnije raspraviti u jeku donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. O problematici financiranja bolničkog sustava govorit će Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice Koprivnica.

Europska kohezijska politika važna je tema kolegija župana upravo zbog činjenice da Republika Hrvatska po prvi puta od ulaska u EU ima priliku sudjelovati u njezinu kreiranju, uključujući i financijsku perspektivu koja čeka Europu nakon 2020. godine. Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk predložit će pokretanje inicijative kojom bi županijama bilo omogućeno sudjelovanje u pripremi i provedbi procesa izrade operativnih programa 2020.-2027. godine. Cilj inicijative je osigurati zastupljenost potreba i interesa županija u definiranju prioriteta ulaganja u razdoblje nakon 2020. godine.