Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Intervju: Požeško-slavonska županica Antonija Jozić

Intervju: Požeško-slavonska županica Antonija Jozić

1. Nakon ovogodišnjih lokalnih izbora imamo devet novih župana i županica, a jedino ste Vi tu poziciju osigurali već u prvom krugu. Kako to komentirate? Što su građani prepoznali u Vama da su Vam odlučili povjeriti vođenje županije u iduće četiri godine?

Uvijek sam bila uvjerenja kako Požeško-slavonska županija može više i bolje, a pokušala sam to i dokazati i pokazati u protekla dva mandata, dok sam bila gradonačelnica Grada Pleternice. Vjerujem da me moja stranka kandidirala za županicu Požeško-slavonske županije upravo zbog mog dosadašnjeg  rada i rezultata. Moram reći kako sam se nadala da ćemo ostvariti izborni uspjeh već u prvom krugu, nekako me to pratilo do sad jer sam i za gradonačelnicu Pleternice oba puta izabrana već u prvom krugu. Vjerujem da je razlog tome i predani i odgovorni rad. Zahvalna sam svim žiteljima Požeško – slavonske županije na ovoj prilici. Cilj je da od Županije napravimo mjesto koje je još bolje za život. Velik je to izazov i za mene osobno kao i sve vijećnice i vijećnike u Županijskoj skupštini.

 

2. Na što ćete biti najviše fokusirani, kada je u pitanju daljnji razvoj Požeško-slavonske županije?

Gospodarstvo je osnova svakoga napretka te zajednički treba raditi na njegovu osnaživanju. Nažalost, moram se dotaknuti pandemije korona virusa koja je prouzročila velike posljedice u Hrvatskoj i svijetu i tek će se zbrajati šteta koja nastaje iz toga. Veliki korak naprijed je to što je Vlada RH prepoznala opasnost za gospodarstvo, osigurala je milijarde kuna za potpore za očuvanje radnih mjesta. Vjerujem da će se isto tako kroz Mehanizam za oporavak i otpornost osigurati sredstva za brži oporavak gospodarstva, a županija će strateškim projektima osigurati okvir za povoljno poslovno okruženje. Naravno računam i sa potporama prema poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima. Ulagat ćemo u poduzetničke zone i inkubatore te tako dati snažan poticaj za nove investicije s ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

 

3. Koje projekte iz područja obrazovanja planirate realizirati u iduće četiri godine?

U županiji su u tijeku projekti vrijedni milijardu i šesto milijuna kuna, a na NPO su prijavljeni projekti vrijedni preko dvije milijarde kuna. Radi se o brojnim projektima koji su ispred nas. Od onih infrastrukturnih, zatim projekata za bolju prometnu povezanost do većih ulaganja u obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu skrb te zaštitu okoliša. Kada govorimo o obrazovanju projekti na kojima radimo su Regionalni centar kompetentnosti Panonika, koji će unaprijediti mogućnosti za učenje temeljeno na radu i praktičnoj nastavi, a čija je vrijednost gotovo 50 milijuna kuna. Također, važno je napomenuti tendenciju uvođenja jednosmjenskog rada obzirom na najavljeno financiranje iz EU fondova, a i to kako grad Požega uskoro treba postati fakultetski grad.