Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • FINALE NAJ EU PROJEKTA 2022: U Zadarskoj županiji izgrađen poduzetnički inkubator za kreativnu industriju s težištem na audiovizualnoj industriji i IT industriji

FINALE NAJ EU PROJEKTA 2022: U Zadarskoj županiji izgrađen poduzetnički inkubator za kreativnu industriju s težištem na audiovizualnoj industriji i IT industriji

Natječaj za izbor najboljeg EU projekta i ove godine organizira Jutranji list u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU, Uredom Europskog parlamenta u RH te portalom zupan.hr. Prezentacijom uspješnih projekata EU-a želimo istaknuti doprinos i značaj koje ti projekti imaju u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika te hrvatskih građana u cjelini, odnosno gospodarskog razvoja Republike Hrvatske.

Centar za kreativne industrije projekt je predložen u izbor za najbolji EU projekt u kategoriji Doprinos poduzetništvu od strane Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, koja je ujedno bila i nositelj projekta, a partner Zadarska županija.

Kroz projekt je izgrađen, opremljen i uspostavljen specijalizirani poduzetnički inkubator za kreativnu industriju s težištem na audiovizualnoj industriji i IT industriji i s ciljem podizanja konkurentnosti tog sektora gospodarstva i povećanja zaposlenosti. Sva infrastruktura poduzetničkog inkubatora (multifunkcionalna dvorana, tonski studio, učionice, coworking prostor) je stavljena u funkciju, a svi poslovni prostori (uredi i cafe bar) predviđeni za zakup su zakupljeni od strane poduzetnika.

Ukupna vrijednost projekta bila je 30.283.031 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 21.155.493 kune, a vlastita sredstva 9.127.538 kuna. Projekt se je provodio od rujna 2018. godine do listopada 2021. godine. Glavne ciljne skupine u ovom projektu bili su mikro, mali i srednji poduzetnici iz sektora kreativnih industrija, kao i poduzetnici iz ostalih sektora te mladi u procesu obrazovanja i nezaposleni. U Centru se nalazi poduzetnička potporna institucija Ustanova INOVAcija koja upravlja Centrom te koja je na raspolaganju korisnicima usluga Centra (stanarima i vanjskim korisnicima) kao i ispostava Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO.

Projekt Centar za kreativne industrije pokrenut je zato što je sektor kreativne industrije prepoznat kao sektor koji ima značajan potencijal za razvoj u Zadarskoj županiji i RH. Da bi se taj potencijal i ostvario, potrebno je izgraditi sustav sveobuhvatne institucionalne i infrastrukturne podrške kao dijela poticajnih mjera za razvoj poduzetništva. Utvrđena je potreba za kontinuiranim formalnim i neformalnim usavršavanjem i kontinuiranom razmjenom znanja između industrije i obrazovnog sustava. Izgradnjom Centra za kreativne industrije stvorena je infrastruktura upravo za takvu razmjenu i razvoj međusektorske suradnje kroz specijalizirane edukacije i organizaciju događaja za ciljanu skupinu.