Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Predstavljen peti antiinflacijski paket mjera Vlade

Predstavljen peti antiinflacijski paket mjera Vlade

U sklopu novoga paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, cijene struje za građane, gospodarstvo i institucije ostaje ista, a Vlada ograničava cijene za ukupno 30 proizvoda i to od ponedjeljka, 18. rujna. Novi paket mjera koji se odnosi na idućih šest mjeseci vrijedan je 464 milijuna eura, uz postojeći 551 milijun eura koliko ukupno vrijede mjere iz prethodnog paketa koje su na snazi godinu dana. U sklopu novoga paketa mjera, od 1.listopada pa idućih šest mjeseci cijena struje ostaje ista za građane, gospodarstvo i institucije, za što država izdvaja 288 milijuna eura.

Paket sadrži i mjere za najugroženije građane – umirovljenike, nezaposlene, obitelji s djecom koje su korisnici dječjeg doplatka – kojima će se osigurati jednokratna pomoć za prevladavanje krize i inflacijskih pritisaka.

Premijer je kazao kako su jučer predstavnici najvećih trgovačkih lanaca izrazili spremnost dati svoj doprinos naporima Vlade za smanjenje inflacije i pojeftiniti određeni broj proizvoda u svojoj ponudi, a snižavanje cijena započet će ovih dana. "Očekujemo kooperativnost svih ovih aktera i spremnost da na poticaj Vlade i samostalno daju doprinos smanjenju i stabilizaciji cijena, prije svega prehrambenih proizvoda koji se najčešće kupuju", kazao je predsjednik Vlade.

Cilj paketa je zadržati nisku cijenu energije, štititi od inflacije, pomoći potporama i poticajima te smanjiti energetsku potrošnju. Nove mjere, one koje će stupiti na snagu 1. listopada i trajati do 31. ožujka, vrijede 464 milijuna eura. Postojeće mjere, koje traju od 1. travnja 2023. do 31. ožujka 2024., vrijede 551 milijun eura. Dodatna dugoročna alokacija koja se tiče zelene tranzicije i energetske učinkovitosti vrijedi milijardu i 212 milijuna eura.

Cijena električne energije za kućanstva ostaje ista, naglasio je premijer Plenković, s tim da je polugodišnji prag povišen s 2.500 kilovat sati na 3.000 kilovat sati. Predstavljajući mjeru koja se odnosi na subvencioniranje cijene struje za javni i neprofitni sektor, premijer je naglasio kako zahvaljujući toj mjeri brige oko plaćanja režija nemaju ni vrtići ni škole ni fakulteti ni zdravstvene ustanove ni udruge ni vjerske zajednice ni općine ni gradovi ni županije ni brojne druge institucije.
Ta mjera obuhvaća 21.903 korisnika, a vrijedi 100 milijuna eura.
Kad je riječ o cijenama električne energije za malo i srednje poduzetništvo, one ostaju iste, a obuhvaćaju 93.186 hrvatskih poduzetnika. Mjera vrijedi 86 milijuna eura.
Za velike gospodarske subjekte nema subvencioniranja cijena struje, jer je tržišna cijena pala i subvencije nisu potrebne, ali Vlada, naglasio je premijer Plenković, jamči da će i njima subvencionirati cijene struje ako dođe do ozbiljnijeg poskupljenja i poremećaja na tržištu električne energije.

Drugi cilj Vladinog paketa mjera jest zaštita od inflacije, a za njega je izdvojeno 116 milijuna eura. Za potporu umirovljenicima izdvojit će se 72 milijuna eura, kazao je premijer, podsjetivši na dosadašnje jednokratne potpore umirovljenicima za koje je izdvojeno 309 milijuna eura, prosječno 444 eura po umirovljeniku. Novi paket obuhvatit će 720 tisuća umirovljenika s mirovinom do 700 eura, a prvi puta su obuhvaćeni i zaposleni korisnici mirovina. Umirovljenicima s mirovinom do 300 eura pripast će 160 eura jednokratnog dodatka, onima koji imaju od 300 do 435 eura dobit će 120 eura, od 435 do 570 eura - 80 eura, a onima koji primaju između 570 i 700 eura jednokratna naknada će iznositi 60 eura.

Potpora korisnicima doplatka za djecu u iznosu od 11 milijuna eura ima demografski segment. Posebna novčana potpora iznosi za jedno dijete 50 eura, za dvoje djece 100 eura, za troje djece 150 eura, za četvero djece 200 eura te za petero i više djece 300 eura. Potpora će se isplatiti u listopadu, a u studenom onima koji su u postupku ostvarenja prava na dječji doplatak.

Predstavljena je mjera kojom Vlada ograničava cijene 30 osnovnih proizvoda. Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena, na kraju prošle godine koštala bi 99,68 eura, a po novom cijenama 76,19 eura što je 23,57 posto manje, uz uštedu od 23,49 eura, rekao je premijer Plenković.

Premijer Plenković je, kao dio Vladinog paketa mjera, predstavio i naknade u sustavu socijalne skrbi, mirovinskom sustavu i sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata vrijedne 33,3 milijuna eura. Naknada je namijenjena ugroženim kupcima energenata, korisnicima zajamčene minimalne naknade koji nisu korisnici naknade za ugroženog kupca energenta, korisnicima prava na doplatak za pomoć i njegu ostvarenog u mirovinskome sustavu i sustavu socijalne skrbi, nezaposlenim hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata. Potom je premijer predstavio mjeru koja se odnosi na nezaposlene osobe, a riječ je o isplati jednokratne novčane naknade od 100 eura za 73.000 nezaposlenih osoba. Dodao je da ova mjera ukupno iznosi 7,3 milijuna eura.

Kao prvu mjeru za pomoć poljoprivrednicima, predsjednik Vlade je naveo potporu za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda. Cilj mjere je pomoći većem broju poljoprivrednika u ublažavanju posljedica prirodnih nepogoda nastalih u ovoj godini i obuhvatiti štetu od poplava, tuče, mraza, olujnog nevremena, požara. Plenković je naglasio i da se podiže bespovratna potpora s 10 milijuna na 25 milijuna eura.
"Plan isplate je 19 milijuna eura do kraja ove godine, a šest milijuna eura početkom iduće", dodao je. Zatim je premijer predstavio mjere za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge, kojima je cilj oporavak svinjogojske proizvodnje, održanje cjelokupne stočarske proizvodnje i očuvanje prehrambenog lanca na područjima pogođenim afričkom svinjskom kugom. Kazao je da je riječ o novoj mjeri, koja je iznosi 15 milijuna eura s dinamikom isplate od 7 milijuna eura u 2023. i 8 milijuna eura u idućoj godini. Sljedeća mjera za poljoprivrednike je otpis zakupnine za državno poljoprivredno zemljište u zonama pogođenima afričkom svinjskom kugom, vrijedna 6,8 milijuna eura. Na kraju, kad riječ o pomoći poljoprivrednicima, premijer je predstavio kreditiranje poljoprivrednika i prerađivača u iznosu od 23 milijuna eura. Potpora obuhvaća otvaranje kreditne linije za obrtna sredstva i otvaranje investicijskih kredita.

Izvor: https://vlada.gov.hr/