Savjeti mladih / Općenito

  • Općenito

S ciljem stvaranja platforme za razmjenu prakse i kontinuirano informiranje županijskih savjeta mladih, zajedničku analizu prisutnih problema mladih te zagovaranje interesa prema institucijama i tijelima vlasti, osnovana je Koordinacija županijskih savjeta mladih.

Ideja o neformalnom tijelu Koordinacije županijskih savjeta mladih pokrenuta je na Konferenciji u Lepoglavi u kolovozu 2014. godine, a proizašla je iz neformalnih usporedbi prakse rada prilikom brojnih sastanaka predstavnika savjeta. Naime, predstavnici savjeta prepoznali su kako je različitost principa i ciljeva rada savjeta u prevelikom međusobnom raskoraku, ali i u odnosu na zakonsku definiciju. S druge strane, dio savjeta zbog nedovoljne informiranosti ostao je nepotrebno zakinut za sudjelovanje u međunarodnoj i ostalim razinama suradnje.

Stoga  je u Zagrebu 24. listopada 2014. godine održana Konstituirajuća sjednica Koordinacije županijskih savjeta mladih. Koordinacija povezuje kapacitete savjeta, harmonizira njihov način rada i povećava uključenost mladih u kreiranje i implementaciju regionalnih politika. Predsjedavanje Koordinacijom rotacijski se izmjenjuje svakih 6 mjeseci, a uz predsjedavajuću županiju glavna tijela Koordinacije čine glavni tajnik i međunarodni tajnik koji su imenovani na jednogodišnji mandat.

Koordinacija okuplja sve županijske savjete mladih i Savjet mladih Grada Zagreba, a podršku u radu pruža mu i Hrvatska zajednica županija, s kojom je suradnja formalizirana potpisivanjem Ugovora o suradnji Koordinacije i Hrvatske zajednice županija u srpnju 2018. godine.

Glavni tajnik: Petar Jurišin; koordinacija.zsm.rh@gmail.com; +38599 2100 954 

Tajnica za suradnju s Hrvatskom zajednicom županija: Veronika Kolman; koordinacija.zsm.rh@gmail.com; +38598 1938 464

Međunarodni tajnik: Romano Radonić; romano.radonic@gmail.com; +38595 5224 769