Novosti / Hrvatska zajednica županija

Veleposlanica Irske u posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji

Veleposlanica Irske u posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji

Veleposlanica Irske u Republici Hrvatskoj, Njena Ekselencija Olive Hempenstall posjetila je Splitsko dalmatinsku županiju.

Srdačnu dobrodošlicu poželio joj je župan Blaženko Boban, uz nazočnost zamjenika Luke Brčića.

Veseli me Vaš dolazak u splitsko-dalmatinsku županiju, najveću županiju u Republici Hrvatskoj. Ono što me posebno fascinira, jest uspjeh Irske kojim uspijeva vraćati svoje iseljenike u matičnu domovinu, postižući na taj način i demografsku obnovu zemlje. Svakako da od vas i po tom pitanju Splitsko dalmatinska županija, ali i cijela Republika Hrvatska može mnogo toga naučiti. Izražavam zadovoljstvo današnjim susretom, uz želju da našu suradnju nastavimo i na poljima gospodarske suradnje. Vama od srca želim, dok ste na prostoru naše županije, da uživate u svim njenim ljepotama, kazao je župan.

Veleposlanica se zahvalila županu na prijemu te je istaknula dobru suradnju Republike Hrvatske i Irske ističući pozitivna iskustva sa hrvatskim iseljenicima koji se nalaze u Irskoj.

Drago mi je čuti da pratite ekonomske i demografske uspjehe Irske iz kojih kako sami ističete možete izvući mnogo pozitivnih primjera. Gospodarstvo je temelj koji čini sve da se naša dijaspora vraća u Irsku, te stoga dodatni razvoj hrvatskog gospodarstva i otvaranje radnih mjesta vidim kao jedan od osnovnih modela koji bi pomogao da se i dio hrvatskih iseljenika vrati u Republiku Hrvatsku. U irskoj vladi postoji ministar zadužen za kontakte sa irskim zajednicama iseljenika u svijetu, a možda je to i model koji bi hrvatska vlada mogla primijeniti za svoje iseljenike, istaknula je veleposlanica.