Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • U SKLOPU PROGRAMA TAIEX Izaslanstvo iz Sjeverne Makedonije na prijemu u palači Ranjina

U SKLOPU PROGRAMA TAIEX Izaslanstvo iz Sjeverne Makedonije na prijemu u palači Ranjina

U sklopu programa međunarodne suradnje, Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Europskom komisijom sudjeluje u pilot projektu (TAIEX) podržavanja lokalne i regionalne administracije zemalja koje su u postupku pridruživanja EU. Stručnjaci iz Dubrovačko-neretvanske županije organiziraju radionice za kolege iz administracije susjednih zemalja u prenošenju najboljih praksi na raznim područjima.

Prvi studijski posjet organizira se za izaslanstvo službenika iz područja vatrogastva iz Sjeverne Makedonije gdje će se oni upoznat s ustrojem vatrogastva u Republici Hrvatskoj i izazovima s kojima se susreću vatrogasci Dubrovačko-neretvanske županije.

Izaslanstvo Sjeverne Makedonije danas su, u palači Ranjina, primili župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo sa suradnicima, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović te predsjednik Vatrogasne zajednice DNŽ Ivo Franušić. Na sastanku je bilo riječi o dobrim praksama iz sustava civilne zaštite, kao i razmjeni iskustava u europskim projektima.

Tijekom studijskog posjeta imat će priliku posjetiti novoizgrađene vatrogasne domove u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Kuli Norinskoj i na Grudi. Obje investicije dobar su primjer korištenja sredstava dostupnih putem različitih europskih fondova, posebno programa prekogranične suradnje. Tijekom radionica posebno će se obraditi teme zaštite od požara zaštićenih dijelova prirode, Nacionalnog parka Mljet, intervencija posljedica onečišćenja na vodi te posebnosti koje nose vatrogasne intervencije na pograničnom području s BiH i Crnog Gorom. Upoznat će se također i s različitim programima osposobljavanja pripadnika vatrogasnih postrojbi s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Studijski posjeti iz programa TAIEX organizirani kroz terenski rad pružaju sudionicima priliku da rade zajedno s dužnosnicima država članica EU-a kako bi razgovarali o zakonodavstvu, upoznali se s administrativnim postupcima i infrastrukturom te iz prve ruke vidjeli primjere najbolje prakse u predmetnom području.