Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Stajalište Republike Hrvatske o kohezijskoj politici nakon 2020. godine

Stajalište Republike Hrvatske o kohezijskoj politici nakon 2020. godine

U svibnju ove godine Europska bi komisija trebala objaviti prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje nakon 2020.godine te prijedlog zakonodavnog okvira za europske i strukturne fondove (ESIF). Tim je povodom izražen službeni stav Republike Hrvatske u kojemu se, prije svega, ističe važnost održavanja odgovarajuće financijske kohezijske politike i nakon 2020. godine.

Važnosti donošenja odluke o kohezijskoj politici pridonose novi izazovi s kojima se Europska unija suočava, poput migracija i sigurnosnih pitanja, materijalizacija odluke Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske o napuštanju EU te različitih prijedloga institucija EU.

Smatra se da je kohezijska politika ključan alat otklanjanja disbalansa pri razvoju gradova i regija te bi se njenim daljnjim provođenjem nastavile smanjivati značajne gospodarske, socijalne i teritorijalne razlike te globalna konkurentnost europskog gospodarstva.

Između ostalog, posebno se pozdravlja zadržavanje bespovratnih sredstava kao glavnog instrumenta provedbe kohezijske politike te njihovo prilagođeno korištenje, ovisno o potrebama regija.

Podsjetimo, Hrvatska zajednica županija pokretač je inicijative za jačim uključivanjem županija u procese izrade regionalnih operativnih programa. Inicijativu predstavljenu u prosincu prošle godine, prihvatili su premijer Andrej Plenković i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac. Donošenjem Nacionalne razvojne strategije za razdoblje do 2030. godine definirat će se ciljevi i smjer kojim Republika Hrvatska treba ići te njena ulogu u kohezijskoj politici.

Više detalja možete dobiti na sljedećem linku: https://razvoj.gov.hr/vijesti/usvojeno-stajaliste-republike-hrvatske-o-kohezijskoj-politici-nakon-2020-godine/3763

Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.