Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Šibensko-kninska županija: Početak građevinskih radova na Tvrđavi sv. Nikole
  • Šibensko-kninska županija: Početak građevinskih radova na Tvrđavi sv. Nikole

Šibensko-kninska županija: Početak građevinskih radova na Tvrđavi sv. Nikole

Prije točno godinu dana, na 41. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu, Tvrđava sv. Nikole upisana je na Popis svjetske baštine, kao dio cjeline „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća“. Grad Šibenik taj dan postao je jedini u Hrvatskoj, a među rijetkima u svijetu, grad sa 2 UNESCO lokaliteta. Time je započelo novo poglavlje u upravljanju tvrđavom.

Tim povodom, danas je održana konferencija za medije na kojoj su župan Goran Pauk, zajedno sa svojim suradnicima, ravnateljicom JU Priroda mr. sc. Anitom Babačić Ajduk i pročelnicom Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove dr. sc. Sanjom Slavica Matešić, prezentirati dinamiku radova i sve što je u proteklih godinu dana učinjeno kako bi tvrđava postala dostupna posjetiteljima.

Intenzivirane su aktivnosti s ciljem potpune revitalizacije, očuvanja i održive turističke valorizacije tog vrijednog spomenika kulture, a paralelno s tim i čitavog područja Kanala svetog Ante kao njezine Buffer zone. Tijekom čitave godine organizirani su susreti, prezentacije i predavanja s ciljem promocije, edukacije i povezivanja na međunarodnoj razini. U Bergamu je potpisan sporazum o međunarodnoj suradnji institucija koje upravljaju lokalitetima koji su, kao „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. st.“, zajednički uvršteni na UNESCO popis. Tvrđava sv. Nikole je predstavljena na međunarodnim događanjima u više navrata – u listopadu 2017., na međunarodnoj konferenciji o upravljanju rizicima  koja je održana u Hvaru, u Torinu u studenom na konferenciji o održivom upravljanju UNESCO lokalitetima, zatim u ožujku ove godine, na radionici mreže „Utvrđeni gradovi’’ koja je održana u Šibeniku, a ovih dana predstavljena i na 42. zasjedanju UNESCO-ova Odbora za svjetsku baštinu u Bahreinu.

Proces revitalizacije Tvrđave sv. Nikole pod UNESCO zaštitom prepoznala su i nadležna ministarstva. Ministarstvo kulture je, kroz Program zaštite kulturnog dobra i Program kulturnog razvitka tvrđavi odobrilo gotovo 600 tisuća kuna: Izrađen je konzervatorsko – tehnički elaborat obnove unutrašnjosti od strane Hrvatskog restauratorskog zavoda, a u ovoj godini su ugovorena sredstva u iznosu 400.000,00 kn za realizaciju projekta koji će omogućiti sigurno posjećivanje čiji se početak očekuje kroz mjesec dana. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je projekt vrijedan 2.6 milijuna kuna za izradu dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju tvrđave, te 26 mil. kn za Buffer zonu kroz projekt Turistička valorizacija kanala sv. Ante – 2. faza. Ministarstvo Državne imovine dodijelilo je Šibensko- kninskoj županije na korištenje u periodu od 40 godina prostor bivše vojarne Minerska. Provedena su arheološka istraživanja u kliještima tvrđave i podvodna istraživanja u području mula. Izrađen projekt uređenja prihvatnog centra na otočiću Školjiću. U tijeku je javni natječaj za izradu kompletne projektne dokumentacije, a u pripremi je i natječaj za izradu plana upravljanja.

Glavni pokretači svih aktivnosti su Šibensko-kninska županija i Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije. Od proglašenja tvrđave sv. Nikole UNESCO lokalitetom, Šibensko-kninska županija je za građevinske i istražne radove osigurala preko 1.5 milijuna kuna. Također je potrebno naglasiti da Šibensko-kninska županija sufinancira sve navedene EU projekte.

„Danas, točno na godišnjicu upisa Tvrđave sv. Nikole na Popis svjetske baštine UNESCO, s ponosom najavljujemo početak građevinskih radova vezanih za rekonstrukciju i sanaciju pristaništa i pristupne rampe. Izvođenje radova u potpunosti financira Šibensko-kninska županija u iznosu od 1,23 milijuna kuna. Radove u trajanju od 120 dana izvodi tvrtka Tonikom, Dubrovnik. Po završetku ovih radova te  radova na projektu sigurnosti financiranog od strane Ministarstva kulture stvorit će se preduvjeti za omogućavanje morskog ulaza u Tvrđavu svetog Nikole. Ulažemo velike napore  kako bi slijedeće sezone Tvrđavu otvorili za posjećivanje s morske strane.“, rekao je župan Goran Pauk.