Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Otvoreni proračun: Koliko pet slavonskih županija ulaže u poljoprivredu i gospodarstvo?

Otvoreni proračun: Koliko pet slavonskih županija ulaže u poljoprivredu i gospodarstvo?

Ukupni proračuni pet slavonskih županija u ovoj godini iznose 3, 24 milijarde kuna. Aplikacija Otvoreni proračun donosi usporedbu planiranih proračuna u odnosu na ono što te županije namjeravaju uložiti u gospodarstvo.

Prema podacima iz aplikacije, najveći planirani proračun ove godine ima Osječko-baranjska županija, a riječ je o 810 milijuna kuna. Slijede Vukovarsko-srijemska s proračunom od 775,9 milijuna kuna, Brodsko-posavska s 728,2 milijuna kuna, Virovitičko-podravska s 468,4 milijuna kuna te Požeško-slavonska koja ove godine planira potrošiti 464,2 milijuna kuna.

S obzirom na to da se radi o županijama koje smatramo žitnicom Hrvatske, donosimo koliko je novaca planirano utrošiti u poljoprivredu i gospodarstvo. Ukupno gledajući, pet istočnih županija ukupno u gospodarstvo ulaže, odnosno ove godine planira uložiti 154,4 milijuna proračunskih kuna.

Kad je riječ o poljoprivredi, na vrhu ljestvice je Osječko-baranjska županija s planiranim ulaganjima od 73,1 milijun kuna. Ukupno, pet županija u 2018. planira uložiti gotovo 119 milijuna kuna u poljoprivredu. Istodobno, županije subvencioniraju trgovačka društva, zadruge, poljoprivrednike i obrtnike, koji nisu dio javnoga sektora. Ukupni planirani iznos za ovu godinu svih pet županija gotovo je osam milijuna kuna, s time da dvije županije prednjače – Osječko-baranjska s najvišim iznosom od 3,9 milijuna kuna te Vukovarsko-srijemska s 2,6 milijuna.

Osim proračunskog novca, spomenutim županijama dodatan gospodarski zamašnjak trebao bi biti i 'Projekt Slavonija, Baranja i Srijem', kojim se nastoji osigurati 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz fondova Europske unije isključivo za projekte u pet slavonskih županija.