Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Održana 15. sjednica Radne skupine za obrazovanje i kulturu
  • Održana 15. sjednica Radne skupine za obrazovanje i kulturu

Održana 15. sjednica Radne skupine za obrazovanje i kulturu

U Hrvatskoj zajednici županija je 13. rujna 2018. održana 15. sjednica Radne skupine za obrazovanje i kulturu. Kako bi županije bile dobro pripremljene za provedbu Školske sheme u sljedećoj školskoj godini, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju održali su radionicu na navedenu temu. Kroz prezentaciju su definirali proces provedbe, vremenske rokove, početak raspodjele i područje, kako će se odabirati proizvodi, koje će prateće obrazovne mjere biti provedene, itd.

Prema njihovim riječima, ove godine Školska shema kreće s provedbom 15. listopada, a putem ovog programa učinici će dobiti od 100 do 150 grama voća i povrća te od 0,10 do 0,25 litara mliječnih proizvoda, a sve će biti realizirano kroz suradnju s lokalanim dobavljačima. Sve ovo doprinijet će osnovnom cilju Školske sheme, a to je povećanje unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece.

U nastavku sjednice Radna skupina raspravljala je o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koji je Hrvatski sabor donio na sjednici 13. srpnja 2018. godine. Osvrnuli su se na članke Zakona, ali i raspravili daljnje korake u djelovanju Radne skupine.

Na kraju sjednice, članovi Radne skupine upoznati su s detaljima Državne smotre učeničkih zadruga koja će se ove godine održati od 11. do 14. listopada u Vinkovcima te programima Euroscola i Škola ambasador Europskog parlamenta. Euroscola je program Europskog parlamenta kroz koji učenici iz svih 28 država članica Europske unije predstavljaju svoje škole na kvalifikacijskim prednatjecanjima u vlastitim državama, a najuspješniji među njima odlaze u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu. S druge strane, program Škola ambasador stavlja fokus na nastavnike. Pogram funkcionira na način da nastavnik ima ulogu ambasadora seniora Europskog parlamenta, a zainteresirani učenici uključeni u program postaju mlađi ambasadori. Zajedničkim snagama u školi uspostavljaju info-točku za informiranje o aktivnostima vezanim s europskim institucijama.