Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Održan radni sastanak predstavnika triju dalmatinskih županija s ministrom zaštite okoliša i energetike

Održan radni sastanak predstavnika triju dalmatinskih županija s ministrom zaštite okoliša i energetike

U Uredu župana Šibensko-kninske županije održan je radni sastanak na temu vodoopskrbe i odvodnje triju dalmatinskih županija.

Na sastanku su, uz šibensko-kninskog župana Gorana Pauka i predsjednika Županijske skupštine Nediljka Dujića, sudjelovali i dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike; Ante Šošić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije; Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije; mr. sc. Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, kao i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić te predstavnici komunalnih tvrtki triju dalmatinskih županija u čijoj su nadležnosti vodoopskrba i odvodnja.

Glavne teme sastanka bile su osiguravanje dostatnih kapaciteta pitke vode te odvodnja na području Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Šibensko-kninske županije.

„Veseli me činjenica da ćemo u narednom razdoblju svjedočiti pripremi dokumentacije i realizaciji projekata aglomeracije na području ove tri županije. Radi se o ukupno 18 projekata u vrijednosti od 7,6 milijardi kuna. Neki od tih projekata su već u fazi u kojoj možemo potpisati dodjelu sredstava. Prije svega aglomeracija Šibenik, odnosno aglomeracija Murter-Betina. Potpisi ovih projekata uslijedit će u narednom tjednu“, kazao je ministar Ćorić i nastavio: „Drago mi je da su svi koji su danas bili nazočni na ovom sastanku svjesni činjenice da u narednom razdoblju trebamo značajno unaprijediti aktivnosti u kontekstu smanjenja gubitaka vode, jer su u ovom trenutku zbog dotrajalosti mreže, ali i drugih objektivnih problema gubitci vode na području ove tri županije oko 61%, što je više od hrvatskog prosjeka.

U kontekstu povezivanja sustava dogovorili smo da ćemo u što skorije vrijeme pristupiti realizaciji projekta „Miljacka“, svojevrsnoj poveznici Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Radi se o projektu koji donosi bolju vodoopskrbu za, u ovom trenutku, vodoopskrbom ugrožena područja.“, iznio je ministar Ćorić zaključke  radnog sastanka.