Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Novih 43 milijuna kuna za Virovitičko-podravsku županiju

Novih 43 milijuna kuna za Virovitičko-podravsku županiju

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, te Slavko Rajnović, u ime zajednice ponuditelja tvrtki Brana i Vodotehnika, potpisali su ugovor o izgradnji sustava navodnjavanja Đolta I. faza (oko 250 hektara) i Novi GradacDetkovac (oko 750 hektara) novo navodnjavanih površina. Vrijednost ova dva projekta koji se financiraju EU sredstvima (85 posto) te sredstvima RH (preostalih 15 posto), iznosi ukupno više od 43 milijuna kuna (Đolta I. – 6.159.379,45 i Novi Gradac – Detkovac – 37.161.978,38 kuna).

Tako će Virovitičko-podravska županija i stanovnici korisnici na tom području (općine Špišić Bukovica, Lukač i Gradina), dobiti oko 1.000 hektara navodnjavane površine. Sustavi će se navodnjavati iz rijeke Drave (Novi Gradac – Detkovac), te iz dva zdenca (Đolta I.). Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, iskazao je zadovoljstvo skorašnjim početkom radova, ali i najavio nove sustave navodnjavanja na području Virovitičko-podravske županije.

"U završnoj fazi smo projektiranja i ishođenja građevinske dozvole Kapinci – Vaška II. faza, za oko 600 hektara. Osim toga, projektiramo i sustav navodnjavanja Lukač s dodatnih 1.000 hektara u dvije faze po 500 hektara. U planu nam je i sustav navodnjavanja Đolta II. s dodatnih 250 hektara. Cilj nam je razvoj poljoprivrede i proizvodnja dohodovnijih kultura na navodnjavanom području. Uz ove sustave navodnjavanja, oni koji će se baviti poljoprivredom će imati veće prihode po jedinici površine i od svega toga bolje živjeti", zaključio je Andrović

Svečanosti potpisivanja ugovara, uz predstavnike Hrvatskih voda nazočio je i zamjenik župana Marijo Klement, pročelnica Ureda župana Jasna Abramović i v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove VPŽ Dario Ripli.