Novosti / Hrvatska zajednica županija

  • Gradimo našu EU budućnost na primjeru uspješne poljske prakse

Gradimo našu EU budućnost na primjeru uspješne poljske prakse

Nastavno na inicijativu jačeg uključivanja hrvatskih županija u pregovaračke procese i prepoznavanja važnosti operativnih programa za regionalni razvoj u okviru kohezijske politike, u Zagreb dolaze dva poljska stručnjaka koja će prenijeti svoja iskustva.

Konferencija „Iskustva Poljske u pregovaračkim procesima i važnost regionalnih operativnih programa za razvoj regija“ održat će se u četvrtak 22. veljače u hotelu International u Zagrebu. Organizatori su Hrvatska zajednica županija i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Republika Poljska primjer je kvalitetne iskorištenosti sredstava iz europskih fondova. Ključ njihova uspjeha leži u prepoznavanju važnosti spuštanja zadaća programiranja s nacionalne na regionalnu razinu zbog čega su pokrivene sve potrebe s terena, a poljske regije predstavljaju europske regije kakve želimo i u Hrvatskoj.

Jedna od takvih je i Zapadno-pomeranska regija iz koje dolaze Marcin Szymt i Piotr Wolski, obojica stručnjaci u pripremi i upravljanju regionalnim operativnim programima za prošlu (2007. - 2013.) i aktualnu (2014. - 2020.) financijsku omotnicu. Predavači će na konferenciji govoriti o programiranju operativnih programa počevši s pripremom na temelju strateških dokumenata do tehničke pozadine procesa programiranja te o važnosti regionalnih operativnih programa za regionalni razvoj i njihovo mjesto u provedbi EU fondova. 

Marcin Szmyt je ravnatelj Odjela za strateško planiranje odgovornog za planiranje regionalnog razvoja, prostorno planiranje i sredstva EU za kohezijsku politiku. Odjel je odigrao ključnu ulogu u pripremi, pregovorima i upravljanju regionalnim operativnim programima u financijskim razdobljima 2007. - 2013. i 2014. - 2020. Bavi se i implementacijom financijskih instrumenata i upravlja JEREMIE i JESSICA inicijativama, sufinanciranim od strane EU fondova. Prije dolaska na mjesto ravnatelja Odjela za strateško planiranje Marcin Szmyt je radio na europskim integracijskim procesima i prekograničnoj suradnji euroregije Pomerania (Pomorje) koja obuhvaća sjeverni dio poljsko-njemačke granice. Član je Odbora Partnerskog sporazuma, tijela odgovornog za koordinaciju fondova EU za razdoblje 2014. - 2020. u Poljskoj.

Piotr Wolski je voditelj jedinice odgovorne za pripremu i upravljanje regionalnim operativnim programima Odjela za strateško upravljanje. Jedinica je bila zadužena za pripremu  Regionalnog operativnog programa (ROP) 2014. -2020. kao i za pregovore s Europskom komisijom koja je ROP-u dodijelila 1,6 milijardi eura. Piotr Wolski je bio zadužen za koordinaciju ROP-a i u prošloj financijskoj omotnici. Niz godina bavi se financiranjem razvoja prometnih i ICT sektora, a specijalizirao se za državne potpore. Prije dolaska u Vojvodstvo bio je voditelj međunarodno financiranih projekata na Pomorskoj akademiji u Szczeczinu. Stručnjak je TAIEX Peer 2 Peer inicijative Europske komisije koja pruža alate za poboljšanje implementacije europskih ekoloških zakona i politika. Član je Odbora za praćenje Operativnog programa za infrastrukturu i okoliš 2014-2020 – najvećeg infrastrukturnog operativnog programa u Europi.

Tijekom cijele prezentacije osiguran je hrvatsko-poljski simultani prijevod. Svoje sudjelovanje možete prijaviti na linku: Prijava na konferenciju

Za dodatna pitanja stojimo na raspolaganju na: tajnistvo@hrvzz.hr i iva.pintauer.smit@hrvzz.hr