Savjeti mladih / Novosti savjeta mladih

  • Održana 2. sjednica Mreže savjeta mladih Varaždinske županije
  • Održana 2. sjednica Mreže savjeta mladih Varaždinske županije
  • Održana 2. sjednica Mreže savjeta mladih Varaždinske županije
  • Održana 2. sjednica Mreže savjeta mladih Varaždinske županije
  • Održana 2. sjednica Mreže savjeta mladih Varaždinske županije

Održana 2. sjednica Mreže savjeta mladih Varaždinske županije

U subotu, 12. siječnja 2019. godine, Savjet mladih Varaždinske županije je u suradnji sa Savjetom mladih Grada Ivanca organizirao drugu sjednica Mreže savjeta mladih Varaždinske županije u Gradskoj vijećnici grada Ivanca na kojoj je sudjelovalo preko 20 sudionika iz 9 postojećih općinskih i gradskih savjeta mladih iz Varaždinske županije.

Prije početka sastanka predstavnike svih savjeta mladih pozdravila je dogradonačelnica Ivanca Lidija Kozina koja je svim prisutnim poželjela sreće u radu i poručila mladima da se bore za svoje interese.

Na samom početku sastanka predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije Lovro Lukavečki prezentirao je predstavnicima savjeta mladih jedinica lokalnih samouprava analizu stanja savjeta mladih u Varaždinskoj županiji predstavivši broj osnovanih savjeta mladih, njihove aktivnosti i suradnju.

''Prema posljednjim podacima u Varaždinskoj županiji tek 9 jedinica lokalne samouprave ima osnovani savjet mladih što je porazna brojka i predstavlja ozbiljno upozorenje. Naš cilj je da u suradnji s ostalim savjetima mladih osvijestimo političare kako je potrebno uključiti mlade u procese donošenja odluka i na taj način pomognemo uključivanju mladih u društvenu zajednicu. Upravo zato ćemo danas donijeti strategiju poticanja osnivanja savjeta mladih jedinica lokalne samouprave u našoj županiji'', rekao je tom prilikom Lukavečki.

Nakon izlaganja, predstavnici savjeta mladih gradova i općina prezentirali su probleme s kojima se susreću u radu te su između ostalog istaknuli slabiji odaziv članova savjeta mladih na sjednice, neinformiranost dionika o radu i djelokrugu savjeta mladih te odnose s udrugama mladih i za mlade.

Drugi dio sjednice bio je posvećen gostujućim predavanjima eminentnih stručnjaka iz sektora mladih i savjeta mladih. Marko Kovačić s Instituta za društvena istraživanja predstavio je na koji način se može proaktivno djelovati prema mladima, Mario Žuliček upoznao je sudionike s procedurom osnivanja savjeta mladih te kao posljednji predavač, dogradonačelnik Lepoglave Hrvoje Kovač predstavio je probleme prilikom osnivanja i aktivnosti savjeta mladih u praksi.

''Problema je nekoliko, ali najznačajniji su svakako oni gdje s jedne strane imate nezainteresiranost mladih za uključivanje u rad savjeta mladih primarno zbog neinformiranosti, a s druge strane imate lokalne čelnike koji nisu proaktivni u formiranju savjeta mladih u svojoj općini ili gradu pa ni ne pokazuju interes da mlade iz one krilatice 'mladi su budućnost' vrate u sadašnjost gdje im je mjesto. Svatko snosi svoj dio odgovornosti, ali lokalni čelnici su ti koji moraju pokazati da im je stalo do mladih i njihove nemjerljive uloge u kreiranju lokalnih politika za mlade upravo kroz osnivanje zakonskog tijela Savjeta mladih'', istaknuo je tom prilikom dogradonačelnik Lepoglave Hrvoje Kovač.

Završni dio konferencije bio je rezerviran za rad u grupama koji je imao za cilj detektiranje ključnih problema u praksi i pronalaženje rješenja koja će potaknuti osnivanje savjeta mladih jedinica lokalnih samouprava u Varaždinskoj županiji. Nakon rada u grupama članovi Mreže savjeta mladih Varaždinske županije donijeli su strategiju djelovanja kojoj je za cilj upravo uključivanje mladih u procese donošenja odluka kroz poticanje osnivanja savjeta mladih na lokalnoj razini.

Konferenciji su osim gotovo svih osnovanih aktivnih lokalnih Savjeta mladih sudjelovali i predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije Hrvoje Novak i predsjednica Savjeta mladih Međimurske županije Ana Maria Babić.