Savjeti mladih / Novosti savjeta mladih

  • Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica

 

I ove godine članovi Savjeta mladih Osječko-baranjske županije u suradnji s Centrom za edukaciju i prevenciju nasilja obilježili su Dan ružičastih majica. U 2017. godini, na inicijativu Centra, Hrvatski sabor je Dan ružičastih majica jednoglasno proglasio Nacionalnim danom.

Ideja obilježavanja ovoga dana nastala je u Kanadi u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u školi kada je jedan dječak obukao ružičastu majicu u znak podrške svojoj teško oboljeloj majci. Iako je njegova gesta bila solidarna, samo zbog ružičaste majice bio je izvrgnut uvredama i izrugivanju, a zatim i fizičkom nasilju svojih vršnjaka. Sljedeći dan su mnogi učenici došli u školu u ružičastim majicama, u znak podrške prijatelju u njegovoj nakani, osuđujući na taj način vršnjačko nasilje.

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, odlučili smo reagirati i pomoći zajednici u razumijevanju i prihvaćanju različitosti koje nas okružuju. Djeca i mladi su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga ovim programom podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.

Članovi Savjeta mladih posjetili su učenike iz Osnovna škole Gorjani, Ekonomska škole Đakovo, Osnovne škole Grigor Vitez iz Osijeka, te Ugostiteljsko-turističku školu u Osijeku gdje su im kroz kratak dijalog ukazali na problem i posljedice nasilja nad vršnjacima te im podijelili majice s natpisom “STOP NASILJU!” koja je glavni simbol obilježavanja Dana ružičastih majica.

“Savjet mladih Osječko-baranjske županije uključio se u obilježavanje Dana ružičastih majica kako bi na simboličan način mladima ukazali na sve češću pojavu nasilja u društvu. Svjesni činjenice da je nasilje svakodnevno prisutno, obilazak srednjoškolaca i osnovnoškolaca pokazao je dobar učinaka jer su i mladi svjesni problema koji ih okružuje” – rekla je predsjednica Savjeta mladih, Donna Šimatić.